Never let me go

Never let me go
D:Keira Knightley, Carey Mulligan, Andrew Garfield
R: Mark Romanek
Release: 15 Septembrie 2010
US Box Office: $ 2,4 M
Durată: 1 h 43 min.
Gen: Dramă, Romance

Încă de la primele cadre, Never let me go te suprinde prin atmosfera  de epocă pe care o impune, printr-o societate restrânsă în care tânăra generaţie este educată cu stricteţe şi atenţie ca şi cum tot ce este în afara internatului Hailsham este dăunător şi periculos. Copiii nu pun întrebări, nu manifestă curiozitate pentru că ei sunt diferiţi faţă de restul care zburdă prin lumea largă. Ei nu vor deveni niciodată oameni de succes, părinţi sau bunici care să-şi crească nepoţii. Ei sunt nişte creaturi vorbitoare cu un destin prestabilit, creaţi în laborator pentru a deveni la maturiate donatorii perfecţi de care cei suferinzi au nevoie. Cu toate acestea, copiii sunt fericiţi sau trişti, au nevoi şi plăceri, (când cumpără pe jetoane lucruri din exterior aduse la internat) iar după ce ajung la maturiatea vârstei de 18 ani şi intră în contact cu exteriorul, devin pentru scurt timp fiinţe care încep să experimenteze plăcerile vieţii.

Povestea este axată pe trei destine, trei prieteni care încă din copilărie au crescut cu gîndul că vor deveni donatori. Prietenia dintre ei este stricată de sentimentele pe care Ruth şi Kathy le au faţă de Tommy, sentimente care îi despart pentru mult timp. După ce Kathy devine îngrijitoare, acesta se reîntâneşte cu Ruth care este în recuperare după a doua donaţie. Cele două se decid să-i facă o vizită lui Tommy pentru a mai petrece puţin timp împreună. Reuniţi, cei trei rememoreză trecutul, iar Ruth cu conştinţa încăracată reface realţia dintre Kathy şi Tommy.

Subiectul filmulu, deşi controversat, este tratat cu o perspectivă firescă, ca şi cum uciderea unor suflete concepute pentru organe ar fi firesc. Dramatică este atitudinea persoanjelor, care nici măcar o secundă nu încearcă să se împotrivescă unui destin prestabilit în care moartea vine firesc pe masa de operaţie. Cu toate acestea expresivitatea personajelor le dă de gol. Pe feţele lor se citeşte tristeţea, supărarea că viaţa lor nu este cu adevărat reală, că timpul trece împotriva lor şi că nimeni nu-i poate ajută să trăiască o viaţă ca nişte oameni obişnuiţi.

Distribuţia se remarcă în primul rând prin rolul făcut de Carey Mulligan, care la un an după nominalizarea la Oscar demonstrează că ştie să intepreteze foarte bine roluri dificile. Alături de ea se remarcă mult mai celebra Keira Knightley, care de acestă dată interpretează extrem de convingător un personaj cu o atitudine superioară, dar care este măcinată pe dinauntru de tristeţe inimaginabilă. De remarcat ar fi şi Andrew Garfield care demonstrează că este un tânăr actor pregătit să joace orice rol (foarte convingător acel ţipăt de durere atunci când ştie că nu mai are timp alături de cel drag).

Controversat, trist şi cu o muzică perfectă pentru a descrie atmosfera mohorâtă din film, Never let me go este o dramă incredibilă despre moralitate, despre esenţa fiinţei umane, despre un destin care ne apasă prin presiunea timpului. Un film despre viaţă şi moarte care însă nu foloseşte niciodată acest cuvânt.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
3 Comments
  1. Anonymous
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *