My own private Idaho

My own private Idaho
D: Keanu Reevs, River Phoenix
R: Gus Van Sant
Release: 1991
Durată: 1 h 45 min.
Gen: Dramă

De la început până la sfârşit My own private Idaho este o experienţă hipnotizantă, o adaptare modernă şi originală a unei piese de teatru shakespeariene, în care mai multe personaje încearcă să-şi găsească locul în lume. Cu ajutorul imaginilor şi a cuvintelor, Van Sant ne spune o poveste despre vagabondaj, despre droguri, despre adolescenţii inadaptaţi care încearcă să-şi găsească locul şi despre homosexualitate insistând totodată şi pe relaţia dintre tată fiu sau pe dorinţa tinerilor dea găsi o figură paternă care să le înţeleagă toate sentimentele şi frustrările.

Filmul debutează ciudat, cu o explicaţie de dicţionar a cuvântului narcolepsie şi cu câteva cadre pline de simbolism în care infinitul orizontal a drumului se intersectează cu infinitul vertical al muntelui. După aceste cadre facem cunoştinţă cu unul din personajele centrale, Mike (River Phoenix, actor mort după o supradoză), un tânăr hoinar  pornit în căutarea unei mame care l-a părăsit de ani buni. Ca să supravieţuiască acesta îşi vinde trupul bărbaţilor dornici de aventuri, numai că deseori datorită condiţiei sale, Mike adoarme instantaneu. Ca o plasă de siguranţă, Scott (Keanu Reevs) un tânăr (despre care aflăm că provine dintr-o familie înstărită, dar care a fugit de-a casa datorită tatălui său) mai conştient de tot ce se întâmplă în jurul său, este mereu lângă Mike gata să-l ajute. După o serie de aventuri locale în care spectatorul cunoaşte mai bine lumea vagabondajului, cei doi pornesc în căutarea mamei lui Mike. Călătoria va fi un prilej de redescoperire a propriului eu pentru unul din cei doi, iar pentru celălalt o confirmare că lumea în care trăieşte acum l-a devorat în totalitate.

Distribuţia se remarcă prin rolul făcut de Keanu Reevs, un actor tânăr la vremea aceea care şi-a făcut treaba excelent interpretând un tânăr puternic, rebel dornic să-şi găsească locul în viaţă şi cel făcut de River Phoenix, impresionat prin lejeritatea cu care a interpretat un tânăr pierdut între o lume haotică şi o lume a viselor.

My Own Private Idaho nu e un film uşor sau foarte plăcut pentru că atinge subiecte sensibile (homosexualitate, vagabondaj, droguri, singurătate) şi are câteva scene ce pot deranja pe cei care sunt mai sensibili. Cu toate acestea creaţia lui Van Sant merită apreciată pentru originalitate, pentru folosirea excelentă a imaginilor şi pentru simplitatea cu care a ilustrat o lume singuratică mereu traversată de un drum aproape pustiu.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *