Mr. Nobody

Mr. Nobody
D: Jared Leto, Diane Kruger
R: Jaco Van Dormael
Theatrical Release: 7 Octombrie 2009
Durată: 2 h 18 min.
Gen: Dramă, romance

Mr. Nobody nu e genul de film pe care să-l vizionezi cu prietenii care vin pe la tine în vizită şi nici genul de film cu care să alungi un moment de plictiseală sau o stare de oboseală acumulată pe parcursul unei zile de muncă. E genul de film căruia trebuie să-i acorzi întreaga atenţie, pentru că altfel te vei pierde într-un scenariu complicat dar minunat care pune accentul pe detalii. Chiar şi aşa,  multitudinea de detalii, haosul ilogic în desfăşurarea evenimentelor te vor face să-ţi pui multe întrebări, să cauţi răspunsuri sau să urăşti acest film pentru ca nu ţi-a servit un final lămuritor ca mai toate producţiile care apar pe marele ecran.

Filmul lui Jaco Van Dormael se învârte în mod misterios cu ajutorul persoanjului Nemo Nobody în jurul noţiunii de alegere. Mai exact în jurul acelor momente când oricare dintre noi este pus să aleagă, iar alegerea îi poate schimba cursul vieţii.

Întreaga poveste misterioasă este construită cu ajutorul unui bătrân de 118 ani care este într-un viitor îndepărtat sigurul om care o să moară de bătrâneţe. Intervievat de un reporter, acesta îşi rememorează viaţa încă din copilărie, când la o vârstă fragedă este pus să aleagă între viaţa alături de mama sa sau cea alături de tatăl său. Din acest moment filmul lui Dormael este o călătorie misteriosă printr-o multitudine de destine ale aceluiaş personaj care se dezvoltă diferit în funcţie de alegerile făcute. Constantele (femeile) sunt mereu diferite iar acest lucru determină privitorul să se piardă în multitudinea de vieţi diferite sau în complexitatea detaliilor prezentate. Oricât de mult am încerca să desluşim misterul alegerilor, a destinelor paralele, finalul ne face să realizăm că undeva pe parcurs am pierdut ceva sau poate nu am înţeles cu adevărat ceea ce Dormael a vrut să spună cu acest film.

Scenariul, regia şi chiar interpretarea nu pot fi criticate cu uşurinţă pentru că excelează de la început la sfârşit. Chiar dacă Jared Leto nu este un actor foarte cunoscut, el a imprimat o originalitate foarte interesantă personajului, un aer misterios care se potriveşte de minune cu numele personajului – Nobody.

Mr. Nobody e o călătorie fantastică şi mai ciudată decât cea pe care am văzut-o în lumea lui Parnassus. Este un film ca un vis pe care nu ai cum sa-l înţelegi în totalitate pentru că nu respectă logica destinului. În concluzie, recomand vizionarea acestui film tuturor cinefililor care preferă filmele năucitoare şi care au răbdare cu ceva care nu îţi oferă neaparat un răspuns ci mai degrabă un puzzele detaliat despre destin şi alegerile vieţii.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Mr. Nobody, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *