Monsters

Monsters
D: Scoot McNairy, Whitney Able
R: Gareth Edwards
Release: 29 Octombrie 2010
US Box Office: $ 0,2 M
Durată: 1 h 32 min.
Gen: Horror

Să spui despre Monsters că este doar un film horror este un pic exagerat. Filmul realizat cu un buget ridicol de mic (800.000 de dolari) poate fi catalogat cu o serie de  cuvinte ca dramă, science fiction, război, romance şi horror. Toate aceste genuri se regăsesc adăugate în acest film ca într-o oală cu ciorbă pentru a da aromă unui film intens cu extratereştri, unui film romanţat, unui film cu o oarecare tentă socială şi un oarecare mesaj politic.

Dar să le luam pe rând şi să vorbim puţin despre fiecare. Monsters e o dramă reuşită pentru că regizorul a reuşit să „tragă” nişte cadre cu adevărat impresionante. Avem ocazia să vedem oraşe părăsite, oameni care trăiesc cu o frică constantă, dar care nu se mută pentru că locul infectat cu organisme extraterestre este acasă, este locul în care muncesc, locul în care duc o viaţă fără să se simtă în plus. Mai mult, cadrul cu adevărat impresionant este cel în care vedem picioarele unei fetiţe de 4 cel mult 5 ani care zace moartă, în urma unui atac. Drama e cu atât mai intensă dacă realizezi că singurul sicriu al fetiţei este doar o bluză pe care personajul principal o pune peste ea împreună cu o floare sălbatică culeasă de la marginea potecii.

Monsters este un science fiction pentru că avem de-a face cu extratereştri. Mai degrabă cu nişte organisme extraterestre care ajung undeva prin America Centrală, le plac condiţiile naturale, se dezvoltă, dar când americanii vin cu arme, devin agresive. Conflictele sunt dese, iar creaturile, odată provocate, nu prea se opresc până nu-i termină pe cei care-i deranjează. Din păcate efectele speciale sunt destul de slabe dar acest lucru este de înţeles când vedem bugetul filmului.

Monsters are elemente specifice unui film de război. Vedem soldaţi, vedem avioane, vedem oraşe devastate de bombe sau răvăşite după ce în zonă au avut loc conflicte între armată şi extratereştri. Imagistica specifică războiului e reuşită iar călătoria celor două personaje pare mai degrabă o călătorie printr-o zonă de război, o călătorie pe care o poţi regăsi oarecum şi în anumite filme despre războiul din Vietnam.

Monsters e un film cu romantism. Povestea celor doi călători prin această zonă contaminată este intensă, plină de sentimente pe care cei doi le ascund pentru că sunt răniţi. Fiecare are ceva ce-i apasă, ceva ce ţine de viaţa normală, de lumea civilizată care nu-i lasă să fie fericiţi. Sărutul de la final e ceva ce aşteptai de mai devreme şi care vine să închei o aventură, o experienţă dură.

Monsters e un horror pentru că deseori te aştepti să apară ceva din pădure, din apă sau dintr-o casă părăsită; ceva ce să te sperie, dar poate tocmai faptul că această agonie este prelungită destul de mult îl face mai înfricoşător.

Nu ştiu dacă v-am convins să vizionaţi acest film dar în încheiere vă mai spun că Monsters are o coloană sonoră adecvată şi chiar interesantă, are câteva cadre extrem de reuşite şi peste toate după cum spunea şi „buticul cu filme şi cărţi” e un cerc narativ pe care dacă-l descriem în totalitate atrage cu siguranţă mulţi cinefili.
Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *