Mongol

Mongol
D: Tadanobu Asano, Honglei Sun
R: Sergey Bodrov
Theatrical Release: Jun 6, 2007
US Box Office: $5,6 M
Durată: 2h 6min.

În 2008 când acest film a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin am ezitat să-l vizionez după ce în noaptea premilor o auzisem pe Irina Nistor caracterizând acest film drept lung, plictisitor şi mult prea slab pentru a merita o nominalizare. De atunci praful s-a pus peste acest film şi într-o zi de curăţenia am zis să-i dau o şansă.

Născut sub numele de Temuchin, Ginghis Han (nume pe care şi l-a luat in 1206 după o campanie militară ) a fost unul dintre cei mai mari conducători pe care lumea istoria ni i-a dat. Sub auspicile cinematografiei ruseşi şi a celei din Kazakhstan, Mongol este un film istoric, un film despre începuturile celui mai mare războinic. Accentul este pus pe copilaria lui Temuchin, pe obiceiurile triburilor, pe anii când acesta era un sclav şi pe transformarea acestuia într-un adevărat conducător respectat de toţi războinicii lui. Un adevărat războinic, Temuchin a ştiut foarte bine că unificare mongolilor sub autoritatea sa, se poate face numai prin existenţa unor legi clare pe care toată lumea să le respecte.

Chiar dacă este un film destul e lung şi pe alocuri poate părea plictisitor, Mongol este un adevărat film istoric fără nici un fel de influenţe Hollywoodene create special pentru a unge la suflet şi pe cei care nu se înţeleg cu istoria. Bătăliile nu sunt numeroase, dar ies în evidenţă printr-un realism excelent (săbiile nu taie trupurile în două şi niciun luptător nu este însetat de sânge). Chiar dacă nu a câştigat oscarul, Mongol îşi merită nominalizarea pentru că este un film reuşit la capitolul interpretare, regie şi scenariu. Un film în care regăsim mituri, curajul străvechi şi onoarea.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *