Moneyball

Moneyball
D: Bradd Pitt, Joanh Hill
R: Bennett Miller
Release: 23 septembrie 2011
US Box Office: $ 75.3 M
Durată: 2 h 06 min.
Gen: Dramă, Biografic, Comedie

Cam o dată la doi ani Hollywood-ul ne pregăteşte cel puţin o poveste de Oscar despre sporturile preferate ale americanilor. Fie că e vorba de box (Million Dollar Baby sau Fighter), fie că e vorba de fotbalul lor (The Blind Side) sau de wrestling (The Wrestler), sporturile americane devin poveşti de succes sau drame impresionante gata, gata să înhaţe o statuetă pentru interpretare ori chiar pentru cel mai bun film. Astfel de drame impresionează publicul şi menţin în viaţă visul american (gloria poate veni chiar dacă munceşti chiar dacă eşti un neica nimeni) pentru că lumea vrea să vadă cum s-a ajuns la glorie, cum cineva a rămas în analele istoriei cu câteva rânduri frumoase.

Moneyball în regia lui Bennet Miller e despre un sport necunoscut şi neînţeles de noi europenii, baseball. Cu toate acestea povestea lui Billy Bane (Brad Pitt), compensează prin ritm, emoţie, interpretare şi lipsa momentelor fanteziste, prezente de obicei în multe filme cu sport. Nu-mi amintesc ca în ultimii ani să fi avut un film despre baseball, dar anul acesta Moneyball spală păcatele predecesorilor săi.  Firul epic nu are dramatismul cu care ne-am obişnuit până acum, în schimb are un pic de umor şi seriozitate. Nu ne încarcă cu antrenamente plictisitoare, cu conflictele dintre jucători, cu drama eşecului sau bucuria succesului ci pur şi simplu ne prezintă inovaţia de care un sport învechit avea nevoie.

Sătul să piardă jucătorii buni înainte de a atinge culmile succesului, Bane încearcă să inoveze nu sportul în sine ce managementul acestui. Cu ajutorul unui tânăr (interpretat de Jonah Hill) ieşit de pe băncile universităţii de economie, Billy începe să semneze contracte cu jucători pe care nimeni nu i-a băgat în seamă, jucători traşi pe linie moartă de antrenori conservatori sau de scouteri încrezători doar în instinct. Succesul vine greu şi drumul este pavat cu multe înfrângeri. Încrederea se pierde treptat, dar nu dispare, iar după câteva decizii curajoase ceea ce era neaşteptat apare.

recenzie mpneyball
Moneyball e un film cu un ritm alert, cu mult limbaj de specialitate şi deseori îţi dă impresia că Brad Pitt e un fel de Tom Cruise în Jerry Maguire (bine fără sentimentalism şi melancolie). Cu toate acestea timpul trece repede deşi filmul are peste două ore. Interpretarea e punctul forte şi cred că Brad chiar merită să fie nominalizat la Oscar. Acesta se identifică foarte bine cu un manager pasionat de sport, dornic de a face ceva notabil, dar totodată un om cu multe slăbiciuni. Eşecul tinereţii îl apasă şi de aceea deseori, Billy este superstiţios şi imparţial cu jucătorii săi. Relaţia cu familia este sentimentală, dar cea cu echipa e tocmai de dos. În tratativele pentru jucători, Brad Pitt e pasional, plin de vagă şi ne demonstrează că deşi se apropie de 50 de ani, mai are multe de arătat. Phillip Seymour Hoffman are un rol şters, aşa că prezenţa lui în film e sporadică şi enervantă.

Moneyball e un film nu e un film pentru fanii sportului, care cel mai probabil se aşteaptă la poveşti de gen Invincible. E un film pentru cei care apreciază o poveste bine închegată chiar dacă subiectul e unul dificil şi poate un pic plictisitor, e un film pentru cei care cred că azi în sport statisticile şi inovaţiile pot aduce victorii.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Moneyball, 10.0 out of 10 based on 1 rating
8 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
   • m@ri@n
    | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *