Mission Impossible

Mission Impossible
D: Tom Cruise, Jon Voight
R: Brian DePalma
Release:  22 Mai 1996
Durată: 1h 50 min.
Gen: Actiune

În 16 ani Mission Impossible a ajuns la al patrulea film şi toate îl au în rolul principal pe Tom Cruise. Dar înainte să vorbim de cel mai nou film din această franciză, vă invit astăzi să ne amintim  de începuturi sau mai bine zis de prima misiune imposibilă. În regia lui Brian  DePalma(The Untouchables şi Scarface), Mission Impossible se prezenta ca un film de acţiune simplu, un film de sine stătător apărut pe marele ecran special pentru fanii serialului cu acelaşi nume, faimos în anii 60. Nu avem parte de prezentarea personajelor sau de antrenamente, acţiunea debutând fără nici un avertisment. Prima misiune, undeva la Kiev ne prezintă câteva personaje(printre care şi liderul Ethan Hunt – Tom Cruise), stilul de lucru al echipei şi câteva detalii tehnice. Mulajul realizat după faţa altuia şi folosit de Tom Cruise în următoarele filme din franciză îşi face debutul. Diferenţele nu sunt vizibile cu ochiul liber şi după mult timp deghizarea a devenit altceva.

Firul epic continuă fără pauze inutile, echipa este completată de Jim Phelps (Jon Voight), un adevărat tătic pentru toţi agenţii IMF, care se deplasează acum la Praga pentru o misiune de interceptare a unor documente importante. Calculatoarele uriaşe ne fac să zâmbim, dischetele ne aduc aminte de primele unităţi de stocare şi printre actorii îl observăm şi pe Marcel Iureş în pielea unui personaj negativ fără nicio replică. Misiunea merge prost, aproape toţi membrii sunt ucişi în mod inexplicabil şi Ethan se vede nevoie să lupte în afara legii pentru a-şi demonstra nevinovăţia şi a afla identitatea trădătorului. Efectele speciale sunt peste tot şi dacă atunci vizionarea era un deliciu, acum unele lucruri par exagerate (explozia acvariului dintr-un restaurant provoacă o inundaţie inexplicabil de mare, șobolanul din aerisirea CIA-ului, elicea elicopterului oprită tocmai lângă gâtul lui Tom Cruise).


Revenind la momente importante trebuie să vă spun că am retrăit intens scena pătrunderii în sediul CIA. Detaliile au fost bine gândite, exagerările au fost puţine şi tensiunea s-a simţit dincolo de ecran. Distribuţia l-a avut în prim plan pe Tom Cruise de la început până la final. Acesta şi-a făcut bine treaba, dar pe alocuri nu a reuşit să-şi şteargă zâmbetul specific pentru alt tip de filme.  Alături de el, Jon Voight e perfect pentru rolul băiatului rău, în timp ce Jean Reno nu prea a avut timp să ne arate toate calităţile sale.

Nu v-am oferit foarte multe detalii despre firul epic pentru că în mod cert mulţi dintre voi le cunosc. M-am limitat la o prezentare scurtă a unui film revăzut după mulţi ani când tehnologia a depăşit cam totul folosit în acest film. Din fericire plăcerea vizionării nu a dispărut, Mission Impossbile fiind încă un film bun de acţiune, un spectacol frumos cu multe artificii, dar cam atât.

Notă:7/10
Trailer Mission Impossible

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *