Mirror, Mirror

Mirror, Mirror
D: Julia Roberts, Lily Collins, Armie Hammer
R: Tarsem Singh
Release: 30 Martie 2012
US Box Office: $ 64,7M
Durată: 1h 35 min.
Gen: Fantezie, Comedie

Două filme despre Alba ca Zăpada în câteva luni e cam mult, mai ales celebrul personaj de basm n-a avut o ecranizare de ceva din. Dacă Snow White and the Huntsman e o adaptare mai dramatică, cu mai multe efecte speciale, Mirror Mirror păstrează un pic din atmosfera basmului scris. Există o urmă de umor, o coloristică destul de vie, un tărâm limitat de orizon, plin de monştrii, regine, ţărani, pitici şi păduri uriaşe în teorie, dar mereu cu aceleaşi cadre. În rest basmul clasic e abandonat şi inocenta Albă ca zăpada devine personajul principal. Fragilitatea dispare rapid, vânătorul e doar în cealaltă ecranizare, iar Julia Roberts în rolul reginei e chiar adorabilă. Mai bine zis personajul ei ironizează deseori comportamente şi tipare feminine uşor de regăsit în ziua de azi. Fără nici o subtilitate Mirror Mirror ia peste picior tratamentele de înfrumuseţare şi ne arată că obsesia femeii faţă de frumuseţe a exista chiar şi atunci când bisturiul şi botoxul erau înlocuite de chestii mai primitive( spre exemplu botoxul de buze este înlocuit cu veninul de la albine).

Debutul poveştii e ca şi un desen animat marca Burton. Se realizează o introducere frumoasă, ni se prezintă nişte detalii şi apoi sunt aruncaţi în mijlocului tărâmului de basm, condus de frumoasa regină, interpretată cu patos de Julia Roberts. Deşi este un personaj negativ, umorul acesteia compensează, astfel că până pe la jumătatea filmului e destul de greu să n-o îndrăgeşti. Albă ca Zăpada îşi face timid apariția în poveste şi abia când dă nas în nas cu un prinţ spaniol, cu accent american destinul începe să-i fie conturat. Piticii din poveste nu sunt uitaţi, numai că aici nu sunt mineri ci bandiţi la drumul mare, deghizaţi în uriaşi. Numele lor din poveste este schimbat cu unele mai moderne, așa că per ansamblu sunt nişte personaje destul de adorabile. Acţiune începe odată cu apariţia prinţului şi cu debarasarea reginei de Albă ca Zăpada. Din păcate pentru Julia, tânăra prinţesă se adaptează şi în loc să moară devine lidera bandiţilor. Povestea curge destul de lent şi în tot acest timp impresia că Albă ca Zăpada e doar un personaj secundar e constantă.

Confruntarea dintre cele două generaţii nu e prea încântătoare, dar la final nu poţi să spui că ai fost foarte dezamăgit. Unele lucruri au fost decente (umorul, costumele, oglinda şi vrăjitoria), în timp ce firul epic a greşit cu multe momente slabe.

Distribuţia se învârte în jurul Juliei Roberts care merită felicitată pentru că a ştiut să ofere şi o altă faţă unui personaj negativ. Umorul se datorează în primul rând ei şi de aceea aş caracteriza prestaţia ca fiind mai mult decât satisfăcătoare.

Mirror Mirror are un titlul perfect pentru un film cu bâjbâieli. Povestea copilăriei e destul de vie, însă unele modificări şi prosteli transformă totul în ceva ieftin, ceva ce poate fi pe placul cinefililor relaxaţi sau a copiilor.

Notă:5,5/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *