Midnight in Paris

Midnight in Paris
D: Owen Wilson, Marion Cotillard, Rachel McAdams
R: Woody Allen
Release: 10 Iunie 2011
US Box Office: $55.3M
Durată: 1 h 34 min.
Gen: Romance

Aparent Midnight în Paris e doar o comedie romantică regizată de Woody Allen. Din fericire dacă priveşti mai atent îţi dai seama că Midnight in Paris este în primul rând un omagiu adus culturii şi apoi celui mai frumos oraş din Europa. În prima parte a filmului său, Allen ne prezintă în câteva cadre minunăţia Parisului modern, cu magazinele sale minunate, cu Turnul Eiffel mereu impunător, cu un Champs Elysse elegant şi agitat şi cu malul Senei, un loc romantic şi plin de artişti mai mereu. Pentru a realiza şi o poveste, Allen se foloseşte de câteva personaje. Astfel în centrul atenţiei îl avem pe Gil (Owen Wilson) venit în Paris alături de logodnica şi viitorii socrii. Fascinat ca orice artist (scriitor în devenire) de frumuseţea şi istoria artistică a Parisului, Gil încearcă să descopere mai mult. Din păcate el este singurul care face acest lucru, pentru că ceilalţi din jurul său sunt interesaţi doar de shopping şi de luxul hotelului.

Dacă celelalte personaje din jurul lui sunt nişte pseudo intelectuali sau doar nişte americani fără stop de admiraţie pentru artă şi cultură, Gil este diferit. El este un iubitor de artă, de cultură, de frumos, dar problema lui principală se datorează inadaptivităţii temporale. Fascinat de trecut, de o perioadă minunată, anii 20, Gil primeşte la un moment dat un cadou de neimaginat. Rătăcind singur pe străzile Parisului, scriitorul lipsit de inspiraţie pătrunde în Parisului anilor 20 când orologiul bate ora 00. Aici are ocazia să-i cunoască pe unii dintre cei mai cunoscuţi artişti ai secolului XX, – Picasso, Dali, Hemingway, Fitzgerald…-, dar şi o tânără fermecătoare pe nume Adriana. Cei doi se devin prieteni, dar Gil începe să se îndrăgostească de ea.  Allen trebuie admirat pentru cum şi-a construit cele două personaje centrale. Fiecare este nefericit în timpul său, fiecare este tributar trecutului (Gil iubeşte anii 20, iar Adriana ani 80 ai secolului XIX) şi un adevărat iubitor de artă, de viaţă culturală. Destinele celor doi se intersectează, iar Allen are grijă ca niciunul dintre ei să nu beneficieze de avantaje faţă de celălalt. După câteva zile petrecute de Gil în anii 20, bucla temporală se deschide şi cei doi pătrund în anii 80 ai secolului XIX. Fascinaţia se reduce pentru Gil, dar Adriana este fermecată de tot ce este în jurul ei.
Prin cei doi Allen elogiază Parisul, arta, artiștii puri şi frumuseţea vieţii. Inadaptivitatea lor e un fel de povaţă şi sugerează clar că perioada de aur a oricărui secol sau jumătate de secol se defineşte datorită individualismului şi admiraţiei personale. Într-un fel sau altul cu toţii ne regăsim în Gil, pentru că mai toţi admirăm o perioadă de timp pentru frumuseţea artistică şi pentru evoluţia culturală.

Midnight in Paris e pe lângă un elogiu şi o comedie romantică pentru că artiştii începutului de secol XX te fac să zâmbeşti. Umorul mai este provocat şi de idioţenia personajelor contemporane. Romantismul se datorează în primul rând relaţiei dintre Adriana şi Gil, dar şi datorită atmosferei. Interpretarea e încântătoare. De la Adrien Brody (în rolul lui Dali) şi până la Martin Sheen, toţi sunt excepţionali în rolurile atribuite. Adevăratele staruri sunt totuşi cei doi actori principali, Owen Wilson şi Marion Cotillard, în care am regăsit puţin din Woody Allen.

Midnight in Paris e o nostalgie, e un film romantic, încântător de la început până la sfârşit. Cel mai probabil nu e cel mai bun film a lui Allen, dar sigur este cel mai bun din ultimii ani. Dacă până la vizionare nu iubeai Parisul, sunt sigur că după acest oraş minunat va deveni irezistibil.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Midnight in Paris, 10.0 out of 10 based on 1 rating
7 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
 1. Cristina
  | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
   • Cristina
    | Reply
 2. m@ri@n
  | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *