Memento

Memento
D: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano
R: Christopher Nolan
Theatrical Release:Mar 16, 2001
Box Office: $23,844,220
Durată: 1 h 56 min
Genr: Dramă/thriller
ShareChristopher Nolan e genul de regizor care te face să contemplezi măcar un pic după ce ai văzut o creaţie de a sa. Prin Memento, Nolan a demonstrat că inteligenţa şi simplele artificii regizorale pot crea un film care să reprezinte o piatră de temelie şi pentu alţi regizori care vor să aducă ceva deosebit genului thriller.

Mintea umană este atât de complexă încât şi cei care o studiază îşi dau seama ca va fi mereu un teren misterios. La fel cum personalitatea ne defineşte ca indivizi unici sau indivizi ce aparţin unui grup, aceleaşi caracteristici pot fi atribuite şi memoriei. Memoria este unică, personală, selectivă dar şi colectivă. De multe ori prin memorie, un om se transpune în alte ipostaze decît cele reale, pentru că infleunţa colectivităţii sau anumitor factori devin mai importanţi decât faptele adevărate.

Acţiunea filmului este centrată pe Lenny Shelby (Guy Pierce), un fost achetator pentru asigurările de sănatate al cărui singur scop este să găsească criminalul soţiei sale şi să-l ucidă. Planul ar fi extrem de simlu dacă Lenny nu ar avea o problemă. El se află prins într-o lumea a trecutului deoarce nu poate realiza amintiri noi. Orice memorie nouă despre ceva sau cineva dispare în cîteva minute ca şi cum nici nu ar fi existat. Cu toate acestea Lenny îşi crează propriul sitem (tatuaje şi fotografii) care îl va ajută să-şi ducă misiunea la capăt. Toţi din jurul lui sunt ca nişte păpuşari care îl manipulează ca Lenny să facă ceea ce ei îşi doresc.

Filmul lui Nolan în mod ciudat începe cu epilogul, pentru a ne prezenta apoi pe parcursul a 100 de minute modul cum s-a ajuns la acest deznodământ. Acţiunea nu este liniară, ci mai degrabă o buclă pentru că personajul principal se învîrte mereu în jurul aceleaşi probelme schimbând doar actorii. El se află prins în acestă buclă pentru că îşi doreşte, pentru că urmărirea aceluişi John G este singurul lucru care îl face să evite confruntarea cu un adevăr dureros. Chiar dacă nu poate face amintiri noi, Lenny îşi manipulează propria memorie, prin negare şi prin transpunerea unor amintiri despre el altor persoane, pentru că adevărul este de neacceptat.

Vizionarea acestui film este un exerciţiu de memorie, de atenţie iar faptul că fiecare scenă începe cu deznodământul te poate face să te întrebi dacă nu cumva fiecare deznodământ şi fiecare poveste, puse cap la cap individual, ar forma un alt întreg decât cel pe care îl observi la prima vizionare.

Notă:10/10
Trailer

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *