Marţi, după Craciun

Marţi, după Crăciun
D: Maria Popistaşu, Mimi Brănescu
R: Radu Muntean
Theatrical Release: 2010
Durată: 1 h 39 min.
Gen: Dramă

Nu am făcut demult o recenzie la un film românesc deşi sincer aş vrea să vizionez cât mai multe producţii semnate de talentaţii regizori români. Marţi, după Crăciun a ajuns în colecţia mea după ce cei de la Gsp au fost inspiraţi şi l-au lansat pe DVD la scurt timp după apariţia pe marile ecrane. Dacă nu putem încuraja filmul românesc prin cumpărarea de bilete (din diverse motive pe care nu e cazul să le reamintesc), măcar să avem curajul să investim o sumă infimă pentru câteva DVD-uri cu cele mai bune producţii ale anului în curs.

Filmul, semant de Radu Muntean este diferit faţă de majoritatea filmelor româneşti făcute după revoluţie. Aici nu mai avem de-a face cu securişti bătăuşi, cu revoluţia din 89, cu regimul ceauşist şi probleme sociale din perioada comunistă, ci pur şi simplu aruncăm o privire peste viaţa unui bărbat normal care se simte prins între dragostea ce o are faţă de amanta sa, mult mai tânără şi viaţa de familie pe care o are alături de o soţie muncitoare şi o fiică care se îndrepată spre prima etapă a adolescenţei. Din punct de vedere regizoral, filmul lui Radu Munteanu te încântă prin realizarea unei poveşti complexe prin cadre independente filmate parcă pentru filme de scurt metraj. Puse cap la cap aceste cadre scurte ne dezvăluie povestea lui Paul Hanganu şi a amantei sale, medicul stomatolog Raluca şi povestea familiei Hanganu, o familie simplă care se pregăteşte liniştită de sărbătorirea Crăciunului.

Mi-a plăcut foarte mult naturaleţea personajelor, mai ales trăirile Adrianei, soţia lui Paul în momentul în care acesta îi spune despre aventură. Reacţiile ei sunt incredibil de reale, acestea ilustrând foarte bine cum gândeşte o femeie care se află pe punctul de a fi părăsită („îmi vine să-mi crăp capul că mi-am distrus viaţa alături de tine”). Totul este catastrofal iar ura înlocuieşte extrem de rapid sentimentul de iubirea care i-a unit atâţia nai. Mai mult mi-a plăcut şi partea de stupizenie a aceluiaşi personaj când vine vorba de calităţile de stomatolog ale amantei. Personajul lui Paul poate este mai interesant decât Adriana dar, reacţiile lui sunt mai simple, fără prea multe sentimentaliste specifice românilor care apar la ştirile de la ora 17. Paul nu-şi pierde cumpătul iar faptul că a fost conştiet că sacrifice căldura din cadrul familiei pentru o nouă viaţă mă face să-l consider un tip inteligent şi curajos.

Regizoral nu cred că sunt în măsură să-i reproşez ceva lui Radu Muntean, nici măcar plasarea prea multor produse comerciale pe durată filmului, pentru că astfel veridicitatea familiei este mult mai mare. Poate singurul reproş ar fi o prea mare goliciune pe care personal o cam detest în mai toate filmele româneşti.

În concluzie Marţi, după Crăciun e un film şi pentru gusturile preteţioase ale cinefililor; e un film despre viaţa de familie şi despre crizele pe care aceasta le poate traversa. Un film extrem de matur pentru care regizorul merită felicitări.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *