Martha Marcy May Marlene

Martha Marcy May Marlene
D: Elizabeth Olsen, John Hawkes
R: T. Sean Durkin
Release : 21 Octombrie 2011
US Box Office: $ 3 M
Durată: 1 h 41 min.
Gen: Dramă

Martha Marcy May Marlene e portretul unui psihic traumatizat de diferite experienţe încât deseori trecutul se amestecă cu prezentul şi visul cu realitatea. Adevărata strălucire a filmului nu este dată de o poveste foarte bine regizată(Sean Durkin) şi montată, ci de rolul incredibil de convingător făcut de Elizabeth Olsen o debutantă cu puţin peste douăzeci de ani. Aceasta o interpretează pe Martha o tânără absentă, abătută, o victimă care se revede cu sora ei după o absenţă de doi ani. Nu ştim de ce Martha este într-o stare psihică proasta, de ce depresia şi frica o caracterizează acum, dar treptat cu ajutorul amintirilor aflăm întreaga poveste.

Totul porneşte în urmă cu doi ani când Martha pătrunde într-o sectă ciudată. La început totul pare Amish, însă sub aspectul unei familii lărgite fără contact cu exteriorul se ascund lucruri bizare. Liderul, Patrick(interpretat fără reproş de talentatul John Hawkes) are un ritual prin care abuzează sexual de toate nou venitele. Abuzul nu este viol ci dezintoxicare. În aceste condiţii în familia lărgită izolată în pădure relaţiile intime au alte reguli. Intimitatea folosită oarecum impropriu în cealaltă frază îşi pierde însemnătatea. Nimeni nu mai beneficiază de aşa ceva. Femeile dorm într-o singură cameră, bărbaţii în alta şi când vine vorba de sex, orgia este un cuvânt mai potrivit pentru descriere. În această familie fiecare are un rol, fiecare contribuie cu ceva pentru susţinerea ei. Un oare care cult al violenţei este promovat pentru că membrii comunităţi sunt învăţaţi să folosească arme de foc şi definirea morţii se face în strânsă corelaţie cu moartea. Personalitatea fiecărei femei din această comunitate este remodelată, trecutul este abandonat odată cu primirea unui nou nume – Martha devine Marcy Marlene – şi pentru protecție, când telefonul, unul dintre obiectele de legătură cu lumea exterioară sună, un alt nume trebuie folosit – Marlene.  Membrii sunt învățați că pot trăi diferit, dar cu toate acestea un obsesia pentru modern şi bogăţie se păstrează. Ea duce la evenimente şi mai traumatizante şi definesc o societate construită după regulile unui nebun.

Toată această caracterizare, toate secvenţele corespunzătoare frazelor mai sus aşternute au loc prin rememorare. Din păcate rememorarea duce la prăbușire psihică pentru că amintirea, mult mai traumatizată ia locul prezentului. Martha e încă captivă mental şi deşi e în braţele familiei nu se poate readapta la nişte norme sociale banale. Mai mult orice experiență din prezent e corelată cu una din trecut şi atunci prăbuşirea psihică e aproape ireversibilă. Normalitatea nu-i mai aduce insula de salvare, apa rece a lacului nu spală amintirile şi evenimentele traumatizante. Totul pare un coșmar care nu se mai termină şi nimeni nu o poate ajuta pentru că nu există nici o descătuşare. Trecutul, trauma rămâne doar pentru ea, deşi şi ceilalți suferă efectele.


Intr-un astfel de film interpretarea e punctul forte şi Elizabeth Olsen primește doar cuvinte de laudă. Nu înţeleg cum de a ratat nominalizările, dar aici e altă poveste. Revenind la Elizabeth Olsen, aceasta interpretează perfect rolul unei tinere traumatizate, unei tinere care nu caută ajutor deşi are nevoie. Trăirile ei sunt atât de intense încât e imposibil să nu fi atras de personaj. Înainte ca amintirea traumelor să prindă contur, Martha emană sexualitate, o oarecare frumuseţe, dar apoi totul dispare.

Martha Marcy May Marlene are un titlu lung şi neatrăgător. Totuşi există o multitudine de lucruri bune şi surprinzătoare. Recomandarea vine fără reţineri şi așa că va las pe mâna unei echipe (regizor plus actriţă) debutante.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *