Margin Call

Margin Call
D: Kevin Spacey, Paul Betanny, Demi More, Jeremy Irons
R: J.C. Chandor
Release: 21 Octombrie 2011
US Box Office: $2,5M
Durată: 1 h 49 min.
Gen: Dramă

Wall Street în regia lui Oliver Stone a fost şi cred că încă este cel mai bun film despre Wall Street, despre dedesubturile economiei mondiale moderne. Succesul din 1987 a cerut în contextul actualei crize economice o continuare, dar Money never Sleeps dezamăgit oferind mai mult un spectacol pueril fără explicaţii. Sfârşitul anului aduce un nou film despre evenimentul economic al începutului de mileniu, dar aşteptările nu erau foarte mari în ciuda distribuției (Kevin Spacey, Paul Betanny, Demi More, Jeremy Irons şi alţii). După lansare critici de film au fost impresionaţi mulţi considerându-l cel mai bun film despre criza economică.

Părerile pot fi împărţite, dar cu ajutorul distribuției, a unui limbaj  mai puţin pretenţios ca cel din The Bank Job, Margin Call a reuşit să ofere ceea ce puţine filme au reuşit.  A reuşit să ne arate de unde a pornit totul, cum a pornit şi de ce nu s-a putut face nimic după ce prima carte dintr-un castel fragil de cărţi a fost scoasă din structură. Chiar dacă e un film acuzator (indirect), Margin Call e o poveste ficţională pentru că nu este dat nici un nume de companie, nici un nume real de persoane implicate, dar anumite asemănări cu Lehman Brothers pot fi extrem de uşor deduse de orice privitor cunoscător vag a ceea ce s-a întâmplat peste ocean în urmă cu câteva zeci de luni în urmă.

Acumularea de tensiune lipsită totuşi de  panică porneşte într-o seară liniştită când un angajat fidel (interpretat de Zachary Quinto) descoperă că firma la care este angajat a început să valoreze cu tot capitalul mai puţin decât cheltuielile actuale. Conducerea este anunţată treptat, iar noaptea sfeşnic bun îi strânge pe toţi din conducere într-o şedinţă. Dialogurile sunt aproape de excepţie iar remarcile privind capacitatea de înţelegere a sistemului economic de către cei din conducere te minunează cu fiecare cuvânt(Just speak to me in English, sau Speak as you might to a young child, or a golden retriever – sunt câteva exemple ajutătoare). Margin Call te învaţă că în afaceri trebuie să-ţi pese numai de tine, de afacere ta şi că efectele activităţilor nu contează atâta timp cât totul se desfăşoară în limitele legii.

Printr-o poveste de o noapte Margin Call îţi arată cum este/era organizată o multinaţională, cum şi pe ce motive erau create statele de plată, cum funcţionează specula şi cât de cretini erau oamenii, obsedaţi să se îngroape în nişte datorii uriaşe, doar de dragul de a poseda lucruri imposibile de obţinut în mod obişnuit (People wanna live like this in their cars and big fuckin’ houses they can’t even pay for, then you’re necessary. The only reason that they all get to continue living like kings is cause we got our fingers on the scales in their favor. I take my hand off and then the whole world gets really fuckin’ fair really fuckin’ quickly and nobody actually wants that.)

Distribuţia face toţi bani, în centrul atenţiei fiind personajul lui Kevin Spacey, un om care se luptă şi încearcă să arete celor din conducere cât de periculoase sunt acţiunile lor. Când nicio soluţie benefică pentru toată lumea nu apare şi cei deştepţi trebuie să-şi scape piele, personajul lui Spacey face un compromis, se aliniază la politica firmei şi îşi încurajează subordonaţii să facă ceea ce trebuie pentru ca toată lumea să iasă cu buzunarul plin. Alături de Spacey (la cel mai bun rol din ultimii doi ani) se mai remarcă Jeremy Irons şi Paul Bettany cu două personaje perfect pentru a sintetiza imaginea celui bogat de pe Wall Strett.

Margin Call străluceşte prin dialoguri şi interpretare. Dramatizarea evenimentelor şi acţiunilor e decentă iar pentru cei dornici să cunoască mici dedesubturi din lumea de pe Wall Street, experienţa poate fi extrem de plăcută. Sintetizând într-o frază, Margin Call e probabil cel mai bun film despre activităţile de pe  Wall Street.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Margin Call, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
4 Comments
  1. Teodora Farcas
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *