Maradona

Maradona
D: Diego Maradona, Emir Kusturica
R: Emir Kusturica
Theatrical Release: May 28, 2008
Durată: 1 h 30 min.
Gen: Documentar

Maradona este un documentar semnat de Emir Kusturica despre fotbal, despre idolarizare şi despre spiritul revoluţionar al sud americanilor. Este un film nu doar despre cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, este un film care ne arată o atitudine împotriva capitalismului american sau engelz. Extrem de interesant este modul în care regizorul îl priveşte pe Maradona nu doar ca pe un fotbalist genial ci şi ca pe un personaj ieşit dintr-un film de Sergio Leone, un revoluţionar care prin golurile înscrise în finala cupei mondiale din 1986 a tras o palmă imperiului engelz.

Filmul lui Kusturica chiar dăcă ne reaminteşte de trecutul fotbalistului, devine uşor tributar unui curent de idealizare a atitudinii pro revoluţionare pentru că atât Maradona cît şi Kusturica sunt puternic influenţaţi de o atitudine anticapitalistă (amândoi sunt marcaţi de efectele războiului). Deciziile de la începutul carierei lui Mardona sunt puse de regizor pe seama unei atitudini antiaristocratice iar acest lucru mi se pare cam exagerat mai ales că acest fotbalist s-a scăldat în lux şi droguri multă vreme. Pe lângă aceste exagerări, documentarul tratează foarte bine fenomenul adolării, faimei şi consecinţele pe care aceste lucruri le-a avut asupra lui Maradona.

Maradona, semnat de Kusturica pare mai degrabă un montaj de filmări personale pe care doi prieteni le-au realizat într-un moment când au trebuit să-şi reamintească trecutul şi lucrurile care i-au marcat. Chiar dacă are multe divagări Maradona, in regia lui Kusturica trebuie privit ca un tribut adus celui care este considerat cel mai mare fotbalist din toate timpurile.

Notă:6,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
One Comment
  1. Anonymous
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *