Manusi rosii

Mănuşi roşii
D: Alexandru Mihaescu, Udo Schenk, Marcel Iureş
R: Radu Gabrea
Release: 2011
Durată: 2 h 03 min.
Gen: Dramă

„Când ajungi într-un spaţiu de detenţie comunist trebuie să te ghidezi după 3 reguli. Unu: trebuie să-ţi spui că eşti mort, că de acum încolo nu au ce să-ţi facă; Doi: trebuie să te comporţi ca un imbecil; Trei: Dacă tot eşti mort pune-ţi în gând să supravieţuieşti”. La aceste cuvinte (redate nu chiar cu o exactitate perfectă) se rezumă intervenţia scurtă dar remarcabilă a lui Marcel Iureş în filmul lui Radu Gabrea care a avut premiera weekend-ul acesta la Cluj.

Cunoscut pentru documentare,  pentru seriale de televiziune dar şi pentru câteva filme artistice Radu Gabrea, un regizor marcat şi el de regimul comunist, reconstituie subtil imaginea perioadei comuniste de dinainte de anii 60.  Povestea îl are în centru pe Felix Goldschmidt, un tânăr student sas arestat şi interogat de Securitate datorită unor legături cu unele grupuri subversive. Timp de doi ani de zile acesta este reţinut de Securitate şi obligat să ofere note informative despre toţi studenţii străini. Destinul acestui înainte de detenţie este completat cu ajutorul unor flashback-uri bine gândite pentru a completa cât mai bine imaginea unui personaj.

Chiar dacă nu s-a insistat foarte mult asupra spaţiului de detenţie, Radu Gabrea a reuşit foarte bine să sugereze mizeria (cu ajutorul şobolanilor din celulă, cu ajutorul unor pereţi de beton rece, decojiţi de tencuială şi vopsea) şi condiţiile inumane pe care deţinuţii erau nevoiţi să le îndure (un pat de metal şi o saltea de fân, o găleată în loc de toaletă o cană cu apă în loc de hârtie igienică care apoi era folosită şi pentru a bea apă). Pe lângă aceste lucruri, regizorul a insistat şi pe porterul torţionarului, o figură violentă temută de toţi, care-ţi este prieten abia atunci când faci tot ce îţi cere şi când semnezi totul fără să arunci un ochi peste hârtie.

Dacă trebuie să-l comparăm cu alte filme despre torţionari sau alte filme despre anchetele Securităţii, Mănuşi Roşi e un film cuminte pentru că foarte rar regizorul abuzează de violenţă (o singură scenă în care un bărbat e legat într-o poziţie dificilă şi bătut peste testicule cu două creioane e menită să te şocheze) şi de limbajul viu colorat regăsibil în aproape orice film românesc. Pe lângă aceste lucruri pozitive, de menţionat ar mai fi şi o oarecare sugestie homosexuală atunci când Felix, personajul central se află într-o cameră de hotel cu un alt bărbat.

La capitolul interpretare de apreciat este prestaţia oferită de Udo Schenk în rolul maiorului Blau, un neamţ comunist care de fiecare dată când apare are o atitudine diferită, desprinsă parcă din filmele germane. Marcel Iureş, prin prezenţa sa scurtă dar acidă demonstrează că este unul dintre cei mai mari actori români iar Alexandru Mihăescu în rolul lui Felix se potriveşte de minune cu tipologia personajului naiv, uşor de învins de un sistem menită să-ţi alunge umanitatea.

Mănuşi Roşii e un film despre comunism, e un film care ne arată cât de uşor cei mai slabi dintre noi puteau fi convinşi să se transforme în turnători pentru a scăpa de un regim imposibil de suportat. Faptul că Radu Gabrea ne-a prezentat într-un fel o variantă blândă a regimului de detenţie e de apreciat deoarece publicul s-a cam săturat de filme cu torţionari gen Ţurcanu.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *