Man of Steel

Man of steel - recenzieMan of Steel

“Metropolis is just another New York!”

D: Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Russel Crowe, Diane Lane

R: Zack Snyder

Gen: actiune, SF.

Durata: 148 min

Eroii de la DC Comics sunt mai serioși, mai maturi, diferiți față de ce de la Marvel și poate de aceea filmele adaptate după benzile lor sunt lipsite de umor. Din fericire lucru acesta poate fi un atu, pentru că sincer cred că lumea s-a săturat de un Spiderman adolescent, care se maimuțărește de colo-acolo și de alți eroi care nu fac altceva decât să se prostească când vine vorba de superputerile lor. Mai nou ne place dramatismul, eterna amenințare a apocalipsei și inevitabila salvare în ultimul moment. În acest context cei de la DC, împreună cu Zack Snyder, David S. Goyer și Christopher Nolan, îl readuc în prim plan pe unul dintre cei mai iubiți super eroi. Superman, sau mai nou, Man of Steel(idee adusă probabil de Nolan care l-a transformat pe Batman în Dark Knight) revine pe marile ecrane cu o atitudine diferită față de ce am văzut până acum. Eroul e un rătăcitor, unul care se ascunde prin zonele retrase ale Americii, pentru ca lumea să nu observe că este diferit. Din păcate camuflarea nu durează mult și Clark fuge din nou. Totul are loc până când, o navă, descoperită în adâncurile înghețate, îl ajută să descopere cine este și de unde se trage. De aici începe povestea lui Superman, a primei confruntări majore care-l aduce față în față cu un inamic la fel de puternic (generaul Zod și câțiva soldați) și transformarea într-unul care veghează asupra noastră.

Nimic din ceea ce v-am spus până acum nu poate fi catalogat drept spoiler, pentru că, sunt elemente știute de toți cei care nu fac pentru prima dată cunoștință cu eroul. Din fericire Man of Steel vine și cu noutăți, unele care pot plăcea iar altele care pot displăcea. Spre deosebire de celelalte filme, Man of Steel dedică câteva minute bune planetei Krypton. Imaginile, nu cu mult mai speciale față de cele a unui sf. oarecare cu buget mare, ne prezintă o planetă află în pragul apocalipsei. În aceste condiții aflăm cum se naște Kal-El, cine este tatăl lui, de ce este trimis de pământ și cine este generalul Zod. Copilăria și adolescența lui Clark ne sunt prezentate apoi ca flashbackuri, fiecare poveste având ca scop maturizarea eroului, acceptarea a ceea ce este, dar abia atunci când timpul și situația o va cere. Există și sacrificii, dar parcă momentele de cumpănă emoțională sunt la singular(o scenă cu Kevin Kostner în prim plan). Lucrul acesta poate fi considerat un dezavantaj, o lipsă de apropierea față de fani, însă în condițiile unei povești încărcate cu lupte, această detașare apare oarecum ca un efect secundar.

man of steel screens

Man of Steel vine cu un Superman diferit, măcinat de faptul că nu știe cine este, de unde vine, de ce este asa. Avem deci un erou ferit de ochii lumii, unul care încă nu s-a expus și nu a arătat lumii ceea ce poate. Confruntarea cu Zod îl expune, îl testează, îl împinge până la limite, ca spre final să ne arate o față nemaivăzută.

Din punct de vedere tehnic filmul arată bine. Zack Snyder gândește bine un oraș aproape distrus de confruntarea dintre Zod și Superman, dar enervează cu o cameră prea des în mișcare. Coloana sonoră, semnată Hans Zimmer e impresionantă, dar nu atât de diversificată pe cât mă așteptat. Sincer la un moment dat tema muzicală e parcă aceeași și tinde să devină enervantă. Nu există o variație muzicală, lucru care poate fi explicabil prin faptul că luptele au cam aceeași intensitate și dramatismul lipsește.

zod - man of steel

Distribuția se remarcă prin Michael Shannon în rolul lui Zod. Acesta e strălucitor în rolul unui general dispus să facă orice pentru a-și salva planeta. Răutatea și agresivitatea sunt punctele forte, dar mi-a plăcut faptul că Goyer și Nolan au creat o prietenie între Zod și Jor-El. Că tot vorbim de Jor-EL, acesta este interpretat de Russel Crowe. Rolul lui este mai amplu decât cel al lui Jonathan Kent, interpretat de Kostner, dar ca personaj Kent are un impact mai mare asupra noului super erou. Henry Cavill, destul de necunoscut până acum e decent în rolul lui Superman, însă Snyder a recreat în așa fel povestea(monologul depășind dialogul) încât nu e nevoie de cine știe ce talent pentru a reuși. Louis Lane, interpretată de Amy Adams e nelipsită și aici, însă e frumos că s-a mers pe o identitate expusă între ea și Clark Kent.

Man of Steel are defecte, dar e bun, e diferit, e mai matur. Nu vine cu nimic deosebit și are câteva clișee enervante, dar peste toate astea vine cu un suflu nou specific unui reeboot. Partea a doua își face simțită prezență, mai ales dacă ochiul vigilent observă în confruntarea finală câteva sigle ale companiei LEXcorp.

Au mai scris despre Man of Steel: Angela, Blog de cinema si FilmeTari

Notă:8/10

Trailer Man of Steel

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
Man of Steel, 1.0 out of 10 based on 1 rating
11 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
  • Razvan
   | Reply
   • m@ri@n
    | Reply
 1. m@ri@n
  | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *