Machine Gun Preacher

Machine Gun Preacher
D: Gerard Butler, Michelle Monaghan, Kathy Baker
R: Marc Forster
Release:  23 Septembrie 2011
US Box Office: $ 0,5 M
Durată: 2h 3 min.
Gen: Acţiune, Drama

Machine Gun Preacher e genul de film a cărui direcţie nu o bănuieşti mai ales dacă n-ai avut curiozitatea de a viziona trailerul sau de a citi câteva cuvinte din sinopsisul oficial. Începe cu un personaj destul de antipatic, cu câteva scene deloc plăcute – consum de droguri, violenţă şi o înjunghiere feroce, ca apoi să poposească într-o curte de mici dimensiuni protejată de un pastor sau un fel de preot mai pe limba noastră. În centrul acestor evenimente mai puţin plăcute se află Sam Childers(Gerard Butler), un puşcăriaş violent eliberat de la mititica şi aflat din nou pe drumul pierzaniei. Drogurile şi alcool sunt prietenii lui Sam, alături de încă o creatură cu creier pe nume Donnie, interpretat de talentatul Michael Shannon. Cei doi fac jefuiesc dealeri, consumă şi se iau la bătaie cu cine apucă, până când într-o seară un străin le ameninţă viaţă. Violenţa se combate cu violenţă şi Sam are grijă să bage cuţitul în străinul misterios, nu o dată ci de vreo 10 ori, aşa ca să fie sigur că omul s-a învăţat minte.

Nu ştiu cum se întâmplă şi de ce dar astfel de oameni primesc o a doua şansă. În loc să fie săltat de poliţie şi vârât în locuri unde soare pătrunde rar, Sam este dus de drăguța lui soţioară şi de o soacră mult prea amabilă la biserică. Aici Sam este botezat, păcatele îi sunt iertate şi o nouă viaţă începe. Dependenţa de droguri este depăşită cu o uşurinţă uluitoare, ba mai mult bunul Sam îşi ajută şi prietenul să facă acest lucru. Pentru că l-a îmbrăţişat pe Isus, fostul infractor de meserie devine tâmplar( alt film cu tâmplari, subiect despre care am vorbit cu Raluk, Adina şi Servus Talk) şi începe să repare casele de prin zonă. Norocul şi credinţa îl ajută şi în scurt timp Sam devine un adevărat afacerist de succes. Din fericire domnul dă, dar mai şi cere aşa că prin căile lui nebănuite Sam ajunge să afle despre drama copiilor din Uganda şi Sudan. Pătruns în lumea violentă şi săracă din aceste zone, misionarul nostru este puternic impresionat. Decizia de a-i ajuta vine firesc după contactul cu câţiva copii orfani şi Sam se apucă de treabă. Prima problemă, banii e depăşită  la început mai uşor, apoi violenţele încep să-l afecteze, să-l transforme. Familistul convins începe să-şi ignore familia, afaceristul de succes uită de sursa banilor, toată atenţia fiind îndreptată spre nişte suflete inocente. Când violenţa devine insuportabilă, când banii devin o problemă, Sam pune până din nou pe armă şi devine un soldat cu o puşcă într-o mână şi o biblie în cealaltă.


Sam Childers e un personaj dual. E foarte greu să-l placi la început şi ţi-e şi mai greu să înghiţi transformarea subită. Mai mult de atât unele idei ale lui sunt de contestat – planul de a construi o tabără tocmai în mijlocul zonei de război. Nevoia de ajuta se transformă într-o dependenţă, pentru că Sam a fost şi este un dependent. Un dependent care a înlocuit drogurile cu nevoia de ajuta şi cu o armă, obiect al dreptăţii. Implicaţia sa în problema copiilor merită apreciată şi filmul a fost un bun prilej de a atrage atenţia.

Nu cred că are rost să vorbim foarte mult de detalii tehnice, totuşi precizez că Gerard Butler a avut o prestaţie bună, una cu un pic peste cele oferite în comediile romantice sau în filmele de acţiune. Machine Gun Preacher e un film impresionant şi mi-e greu să cred că cineva n-a căzut pe gânduri după vizionare. Totuşi partea religioasă e un pic deranjantă şi poate plictisi rapid pe cei care nu înghit uşor asemea chestiuni.

Notă:7,5/10
Trailer Machine Gun Preacher

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments
    • m@ri@n
      | Reply
  1. m@ri@n
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *