Macbeth (2015)

Macbeth (2015) : All hail, Macbeth !

Una dintre cele mai plăcute invitații a venit din partea distribuitorului OdeonFilm. Mă refer la cea mai recentă adaptare a cunoscutei piese a lui William Shakespeare, Macbeth. O parte din entuziasmul meu se datorează pasiunii pe care o am pentru literatură. Iar o altă mare parte are ca sursă distribuţia filmului. Macbeth (2015) este o producţie pe care cred că o aşteptam de mai bine de șase luni. Îmi amintesc că mă uitasem la Rust and Bone (2012), unde am fost foarte impresionat de interpretarea lui Marion Cotillard și am devenit foarte curios să o văd și în alte producții. Cam așa am ajuns la filmul lui Justin Kurzel. Nu avea poster, nu trailer sau sinopsis, doar o distribuție foarte bună care mi-a atras instant atenția.

Povestea, zic eu, nu cred că mai are nevoie de prea multe detalii. Macbeth (Michael Fassbender), câștigă o bătălie importantă și este avansat la rangul de conte de Cawdor. În timpul acestei bătălii trei vrăjitoare îi prezic că va ajunge rege, iar lui Banquo (Paddy Considine) că deși el nu va avea acest titlu, fii săi îl vor obține. Măcinat de vorbele vrăjitoarelor și împins de Lady Macbeth (Marion Cotillard), eroul tragediei noastre îl ucide pe Regele Duncan (David Thewlis) pentru a grăbi profeția. Acesta este începutul sfârșitului pentru Macbeth. Tot mai plin de îndoieli și de teamă să nu-și piardă tronul, ordonă uciderea lui Banquo și a fiului său Fleance (Lochlann Harris). Cel din urmă scapă, ceea ce va alimenta și mai mult nebunia regelui. Nesigur până la iluzii paranoice și chinuitoare, Macbeth se transformă tot mai mult într-un tiran însetat de sânge ale cărui fapte îngrozitoare îi vor aduce sfârșitul.

Am tot urmărit știri și anunțuri despre acest film, iar așteptările mele erau destul de mari. Nu voiam să văd ceva exagerat de original și îndrăzneț, în sensul de abatere de la piesa lui Shakespeare. Am sperat că filmul lui Kurzel va fi undeva între. Un Macbeth modern pe partea de imagine, costume, interpretare actoricească, dar care să nu urmărească orbește povestea originală. Din acest punct de vedere, nu am fost dezamăgit. Imaginea filmului este una foarte bună, puțin rece și întunecată uneori, pentru ca apoi nuanțele de albastru să se afle în complementaritate razele portocalii ale diferitelor surse de lumină. Costumele sunt și ele atent alese, nu mă pricep la istorie, dar par autentice, potrivite pentru perioada în care se desfăşoară acțiunea.

Însă ceea ce m-a atras cel mai mult la film a fost felul în care actorii au jucat. Păstrarea replicilor lui Shakespeare, recitarea acelor versuri și intonația pusă în acest act, i-au dat filmului exact acea atmosferă dramatică pe care o căutam. Personajele vorbesc dramatic, se comportă dramatic, trăiesc și mor dramatic. Iar până la urmă cam asta este esența lui Shakespeare pentru mine. Această dramă dusă spre extrem. Plus, fiind interpretat astfel, filmul devine adeseori poetic. Doar ascultați felul în care sunt rostite replicile și cuvintele folosite acolo. Ele sunt vechimea, greutatea filmului, singurul element care ne face să ne simțim mai aproape de piesa scrisă acum mai bine de patru sute de ani.

Cuvintele, trebuie să recunosc, nu ar fi fost nimic fără cineva care să le rostească. Aici intervine munca admirabilă a celor doi actori, Fassbender și Cotillard. Nu am văzut alte adaptări ale piesei, cu regret spun că nici nu am citit-o, dar din ce am auzit pe la ații, iubitorii lui Shakespeare au lăudat cuplul Macbeth din film. Fiindcă nu am timp în viitorul apropiat să citesc tragedia, îi voi crede pe cuvânt. Dar, cred eu, chiar și dacă nu ai știi despre opera marelui scriitor englez, tot ai fi încântat de interpretarea celor doi. Urmăriți doar căderea lui Macbeth în nebunie. Intensitatea lui Fassbender, felul în care își adâncește personajul tot mai mult într-o stare paranoică și întunecată, este încântător de privit pentru orice iubitor de film. La fel putem afirma, chiar dacă nu am văzut-o la fel de mult, și despre Cotillard. Ambițiile lui Lady Macbeth, cruzimea ei pripită, neputința pe care o manifestă în fața a ceea ce nu mai poate fi schimbat, durerea care îi macină sufletul și care îi aduce lacrimi în ochi, sunt portretizate perfect de această actriță câștigătoare a premiului Oscar.

macbeth07

Totuși, dacă decorurile, costumele și personajele leagă filmul inseparabil de Shakespeare, ceea ce ne aduce înapoi timpul nostru este imaginea. Dacă despre regie nu pot afirma că am fost foarte impresionat, fiindcă nu prea are nimic special, la imagine lucrurile stau diferit. Directorul de imagine Adam Arkapaw – care a mai lucrat la producții precum True Detective (2014 -), Lore (2012) și Animal Kingdom (2010) – dovedește că are mult potențial. Întreaga imagine a fost încântătoare, dar ceea ce iese cu adevărat în evidență sunt scenele cu ceață și remarcabilul final înghițit într-un fum portocaliu, culoare dată de lumina soarelui care vrea să străpungă pâcla groasă. Acel moment este memorabil și nu cred că voi putea uita prea curând imaginea lui Macbeth care moare stând în genunchi în mijlocul fumului misterios.

Partea sau părțile mai puțin bune sunt legate de acțiune. Cadrele de luptă, prin felul în care sunt alese și editate, creează confuzie. La un moment dat, în special la final, nu mai știam exact cine pe cine lovește. Totodată, regia este mult mai bună decât în multe filme recente, dar nu impresionează cu nimic. Macbeth este regizat bine și poate doar cei care sunt mai pretenţioşi vor fi nemulțumiți la aspect.

Dintre toate filmele pe care le-am văzut recent în cinema, pe acesta îl recomand cu cea mai multă căldură. Totuși, să nu vă lăsați păcăliți de trailerele sau imaginile care prezintă scene de acțiune intensă. Dacă mergeți la film pentru asta, veți fi dezamăgiți. Dacă mergeți la film să vă relaxați, din nou, veți fi dezamăgiți. Deci, fie că sunteți iubitori de literatură sau nu, duceți-vă fără să aveți astfel de așteptări și pregătiți-vă să vă lăsaţi pradă cuvintelor lui Shakespeare care răsună în fiecare imagine rece și întunecată.

NOTA : 8

Articol scris de Andrei Geornoiu – https://andrewgfilms.wordpress.com/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *