Looper

LooperLooper – it’s time to close the loop

R:Rian Johnson

D: Bruce Willis, Joseph Gordon Levitt

Gen: actiune

Durata:1h 59min

Filmele despre călătoria în timp sunt destul de simple, puţini regizori şi scenariştii fiind în stare să te pună pe gânduri cu teorii interesante, documentate. În general majoritatea filmelor, călătoria are un scop anume(care variază dar cel mai adesea se reduce la împiedicarea unui lucru) şi nici Looper nu se abate de la această traiectorie. E ca un glonţ tras spre o ţintă precisă. Ştim încotro se îndreaptă şi care este rezultatul acţiunii. Cu toate acestea Looper devine interesant pentru că combină mai multe elemente ale genului sf. (călătoria în timp, mutaţii genetice…) şi-ţi captează atenţia cu o confruntare între eul prezentului şi cel din viitor. Nu mai există teorii despre dezintegrarea universului pentru că aceeaşi persoană are în acelaşi timp prezent si viitor, dar se prezintă destul frumos câteva informaţii despre modificarea amintirilor, despre ce se întîmplă cu cei care-şi cunosc într-un fel sau altul viitorul îndepărtat.

Înainte de toate aceste chestiuni destul de bine gândite de Rian Johnson, vă spun că Looper e unul dintre cele mai bune sf.-uri de acţiune făcute în ultimul timp. Nu bate câmpii cu teorii încurcate şi satisface iubitorii genului cu acţiune suficient de concentrată cât să te ţină atent. Povestea se învârte în jurul acestor asasini intitulaţi Loopers, care sunt angajaţi de mafioţii din viitor să omoare pe orice persoană indezirabilă trimisă din viitor. Plata se face pe loc, în argint şi în aur când vine vorba de a închinde bucla. Personajul cheie este Joe, interpretat în 2044 de Joseph Gordon Levitt şi de Bruce Willis în 2074. Joe este cel mai bun la ceea ce face şi nu a ratat nici o victimă. Nu-l interesează ce planuri au mafioţi şi are de gând să-şi închide buclă (adică să-ţi ucidă viitorul eu) când şefii vor cere acest lucru. Totuşi ceva se întâmplă pentru că ajuns faţă în faţă cu viitorul eu, Joe ezită. Ezitarea îi pune în pericol meseria şi chiar viaţa. Future Joe nu ezită şi scapă din faţa călaului. Din acest moment detaliile despre care am vorbit şi mai sus încep să completeze povestea. Joe din viitor vine în trecut cu un scop precis şi nu este trimis ca o simplă victimă. El are de gând să împiedice un viitor condus de un mafiot periculos, dar motivaţia e mai mult personală. Fără ”el” soţia lui din viitor nu moare iar Joe trăieşte fericit. Problema e că prezentul Joe nu are de gând să-l lase în viaţă. El ştie doar să-şi facă treaba pentru a trăi fericit 30 de ani. Discuţiile dintre future Joe şi prezent Joe sunt excelnte, Bruce Willis reuşind să se impună. Din păcate misiunea cu care el vine e una destul de grea pentru că a împiedica uciderea soţiei înseamnă asasinarea unor suflete nevinovate. Cu toate acestea el îşi vede de treabă şi singurul capabil să-l oprească e eul prezent. Armata de loopers trimişi după el sunt destul de nătângi şi foarte proşti ţintaşi. Există scene în care Bruce e ca terminatorul, dar mie sincer mi-au plăcut. E ca şi cum l-am avut din nou pe vechiul Bruce în plină acţiune.

bruce willis vs young bruce willis

La capitolul acţiune Looper stă bine. Avem arme interesante, nu foarte sofisticate deşi suntem în viitor. Împuşcăturile sunt o plăcere, urmăririle la fel şi mitul armelor care nu ratează nu există. Teoriile despre timp şi spaţiu nu sunt foarte complexe, dar măcar nu te sâcie cu întrebări de genul ”what if!”. Bruce joacă destul de bine, aş spune chiar mai bine ca în ultimele 10 filme ale lui, iar Gordon cu un aspect fizic schimbat e şi mai convingător.

Looper are o poveste interesantă, un stop de acţiune suficient ca să ne satisfacă şi un final aproape perfect. Nu se complică şi nu se dă cu bota în baltă. E un film de acţiune pur cu elemente de sf. care ştie să-şi vadă lungul nasului. E entertainment bine gândit!

Notă:9/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (4 votes cast)
Looper, 9.5 out of 10 based on 4 ratings
5 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *