Lone Star

Lone star
D: Chris Cooper, Elizabeth Peña, Joe Morton
R: John Sayles
Release: 21 Iunie 1996
Durată: 2 h 14 min.
Gen: Dramă, Western, Romance

Regizat de John Sayles, Lone Star e o dramă liniştită despre viaţa unui mic orăşel de graniţă plin de secrete adânc îngropate. Totul începe să iasă la suprafaţă când doi membrii ai societăţii descoperă un schelet vechi de vreo patruzeci de ani şi o insignă de şerif. Dornic să afle adevărul şeriful, Sam Deeds (Chris Cooper) începe să investigheze subtil trecutul acestui orăşel pe vremea când era condus de Ben Wade, un şerif corupt, rasist, înfricoşător prin atitudinea violentă şi care ţinea oraşul din scurt ca şi cum ar fi fost o închisoare multietnică. Investigaţia lui Sam ne aduce faţă în faţă cu mai multe destine, cu personaje din trecut care-l stimau extrem de mult pe tatăl lui Sam, un ajutor de şerif curajos care a devenit acum 40 de ani şerif după dispariţia subită a lui Ben Wade.

În această introspecţie prin trecut, Sayles ne prezintă cu ajutorul flashbackurilor diferite destine din această comunitate. Fiecare poveste are secretul ei, fiecare destin are un schelet îngopat undeva în spatele curţii şi fiecare încearcă să-l asundă prin tăcere sau prin invocarea unui om pentru care aveau tot respectul. Dintre toţi cei implicaţi povestea şerifului Sam este cea mai interesantă, pentru că el este omul în căutare de răspunsuri, omul care şi-a cunoscut cel mai bine tatăl şi care ar vrea să arate societăţii că dincolo de eroul stimat, omul avea proprii lui demoni .

Acţiunea filmului curge lent, la fel ca viaţa acestei societăţii şi deşi filmul are elemente de film poliţist împuşcătuile sunt rare. Accentul este deplasat spre mici drame, spre problemele unei societăţi diversificate în care hispanicii trăiesc împreună cu albii şi negrii. Pe lângă aceste secrete din trecut, pe lângă problemele unei societăţi diversificate, filmul accentuează evident realţiile dintre generaţii. Fiecare personaj are probleme cu trecutul şi tocmai de aceea conflictul între părinţi şi copii, indiferent de vârstă este foarte bine reliefat. Secretele deşi sunt apăsătoare nu îi afectează foarte tare pe cei care le păzesc dar cei care caută adevărul vor fi de fapt cei care suferă. Aici adevărul e tot pentru un grup restrâns iar de aceea secretele se păstrează în continuare numai că grupul celor care le deţin se măreşte. Lone Star este un mic Babel plasat la graniţa Americană cu Mexic, numai că regizorul John Sayles nu ne-a prezentat o poveste întortocheată cu acumulări de tensiuni care să răbufnească la final ci o dramă complexă plină de pasiune, de tristeţe, de prietenie, respect care se sfârseşte cât se poate de realist.

Lone star e un film pe care trebuie să-l vezi pentru că te va impresiona prin simplitate şi naturaleţea poveştilor. Deşi durată filmului trece de două ore, această goană după secrete adânc îngropate se va termina fără să-ţi dai seamă. Un film bun, un film pentru orice cinefil înrăit.

Notă:8,5/10

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *