Lincoln

Lincoln recenzieLincon –”I am the president of the United States of America, clothed in immense power! You will procure me those votes!”

R: Steven Spielberg
D: Daniel Day-Lewis, Sally Field, Joseph Gordon-Levitt, Tommy Lee Jones, John Hawkes,
Gen: Drama, Biografic, Istoric
Durata: 150 minute

Când discursurile și argumentele nu mai ajută, când rațiunea nu-și găsește locul printre mințile întunecate ale unor oameni fricoși, trebuie să apelezi la alte tertipuri capabile să te ajute să transformi în literă de lege, un amendament despre libertate și egalitate. Mai exact Amendamentul 13 care stabilește că negrii sunt egali în fața legii la fel ca și albi. Un amendament pentru care au murit sute de mii de soldați, un amendament pentru care Lincoln a îmbătrânit cu 10 ani pe parcursul a doar câtorva zile peste cele ale unui un an. Filmul lui Steven Spielberg deși se impune prin titlu ca o biografie, e mai degrabă povestea acestui amendament, văzută prin ochii celui mai iubit președinte american Abraham Lincoln. E istoria unei legi care a sfârșit războiul și a adus o egalitate nesperată între două rase diferite. E o poveste despre limitele democrației și cum pot fi acestea depășite atunci când există ceva mai presus. Când tocmai egalitatea pe care o promovează democrația trebuie readusă în prim plan și prin altfel de metode.

Povestea lui Lincoln pusă în scenă de celebrul regizor începe la scurt timp după ce acesta a câștigat cel de-al doilea său mandat. Iubit de către popor, apreciat de cei din propriul partid și urât de către cei din opoziție, Lincoln e omul politic care știe să se joace cu cuvintele. Știe ce povești să spună, știe cum să te convingă astfel încât ideile lui să-ți intre pe sub piele. E atât de covingător încânt în mod cert cei care l-au ascultat cu atenție au ajuns să creadă că ideile lui sunt și ideile lor. Pentru a recrea acest personaj istoric cu totul deosebit, Steven Spielberg a apelat la unul dintre cei mai buni actori de la Hollywood. Un om discret pe care nu-l vezi în orice film și despre care se scrie puțin și numai de bine. Daniel Day Lewis, câștigător a două premii Oscar pentru cel mai bun actor ne aduce în prim plan un Lincoln firav pe alocuri, un familist obosit de drama morții unui fiu, un politician abil, un conducător de oști capbil să-și motiveze soldații. De altfel filmul începe cu o conversație ce are loc între el și doi soldați de culoare. Egalitatea e cuvântul de oridine și din cuvintele lui Lincoln ne dăm seama ce fel de om este. E singurul moment cu Lincoln pe front, singurul moment în care președintele poartă o discuție cu soldații. Restul e politică, restul e lupta la nivelul ideilor pentru a adopta o lege imposibil de acceptat de către unii. Pentru a reuși Lincoln îndoaie limitele democrației, se joacă cu ajutorul unei echipe de “lobby-isti” și până la urmă obține ce și-a dorit. Toată acesată tevatură în jurul amendamentului ocupă 90% din film și de aceea pentru cei care vroiau o poveste și despre un altfel de Licoln s-ar putea să fie dezamăgiți. Un pic plictisiți pentru că Lincoln e un film politic, un film pe care treuie să-l înțelegi poate mai mult ca altele de acest gen.

lincoln screens

Daniel Day Lewis în rolul lui Lincoln este absolut încântor. Omul acesta are un talent incredibil și merită Oscarul cu care a plecat acasa în urmă cu câteva zile. Fiecare gest, fiecare cuvânt, fiecare povestire are un farmec aparte și parcă farmecul e impus de actor nu pe personajul istoric. Alături de el apare Sally Field în rolul doamnei Licoln, o actriță de poveste și Tommy Lee Jones în rolul unui politician care a luptat toată viața pentru egalitatea dintre rase. Rolul său deși scurt este impresionat la fiecare replică.

Lincoln exploatează puțin personajul istoric, te ține departe de el. Apropierea e slăbuță, viața personală fiind prezentată slab în contextul menționării unei căsătorii nu tocmai dorite și a unor drame personale cauzate de moarte unuia dintre copii. În rest Lincoln e omul politic și atât.

Lincoln e o bucată de istorie, un film care merita mai mult! Trebuie văzut!

Notă:8,5/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
One Comment
  1. | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *