Like someone in love

Like someone in love - tiff 2013Like Someone in love – prima zi de TIFF

TIFF 2013 și-a făcut debutul vineri seara în Piața Unirii din Cluj Napoca în fața unui public numeros, dar cu mai puține vedete(un lucru bun zic eu). În timp ce sutele de spectatori urmăreau mult așteptatul Los Amantes Pasajeros – Pedro Almodovar), eu eram la un alt cinematograf delectându-mă cu un film japonez, Like someone in love regizat de un iranian. Pentru gustul multora Like someone in love e doar un alt film plictisitor, cu oameni șters fără nicio însemnătate, dar pentru mine a fost un mic deliciu, un film care se potrivește perfect pentru un festival de film ca TIFF.

Like someone in love este titlul original al filmului și vine de la melodia cântată de Ela Fitzgerald, melodie difuzată de vreo 3 ori pe parcursul filmului. În rest filmul regizorului Abbas Kiarostami este aproape lipsit de muzică anulând astfel o stare de melancolie. Acțiunea se desfășoară timp de aproximativ 24 de ore și are în centrul atenție 3 personaje – Akiko, o damă de companie, Noriaki iubitului ei gelos și clientul – domnul Watanabe un bătrân respectabil. Debutul poveștii începe seara într-un restaurat aglomerat și extrem de gălăgios. Gălăgia e primul lucru remarcabil, pentru că obișnuit cu filmele lui Ki Duk sau a altor regizori coreeni nu prea am întâlnit acest fenomen. După această gălăgie și introducerea personajului principal se așează o liniște, o stare de tristețe. Scena responsabilă e cea în care Akiko se duce cu taxiul la următorul client. Există o anumită asemănare cu cea în ca Bill Murray face prima data cunoștință cu Tokyo în Lost in Translation, numai că aici prin această scenă Akiko se detașează de trecut și de familia ei. În loc să evolueze spre o dramă, povestea capătă o oarecare doză de umor, pentru că Watanbe clientul ei, e un bătrân inteligent și simpatic. Ce se petrece în intimitatea casei ne este dezvăluit și ține mai mult de relația dintre un bunic și o nepoată. Când dimineața sosește, bătrânul o duce la școală pe Akiko, unde fără să vrea întră într-o conversație ciudată cu iubitul ei extrem de posesiv.

Like Someone in love pătrunde in intimitatea unei vieții japoneze care nu e exact cum se prezintă. Stilul de filmare spune acest lucru, deseori camera de filmat fiind plasată în interiorul mașinii, în restaurant sau in interiorul apartamentului, obturând astfel formarea unei imagini de ansamblu. În acest film destul de static, tensiunea se acumulează treptat și spre final dă în clocot cu o scenă care-mi aduce aminte de Cache –ul lui M.Haneke.

Notă:8/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Like someone in love , 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Tags:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *