Life, Above All

Life, above all
D: Khomotso Manyaka
R: Oliver Schmitz
Release Iulie 2011
US Box Office: $ 0.1 M
Durată: 1 h 46 min.
Gen: Drama

Primul lucru remarcabil la această producţie sud africană e titlul, uşor maleabil cu ajutorul inversiunii. Life, above all devine Above all, life şi drama capătă o intensitate şi mai mare. Al doilea lucru este interpretarea oferita de Khomotso Manyaka, o actriţă de cel mult 15 ani,  o necunoscută despre care cei de la Rotten Tomatoes şi IMDB nu ştiu nimic. Această domnișoară te impresionează prin forţă, ambiţie, curaj, devotament, dragoste şi inteligenţă, toate folosite într-o lume rece, înapoiată prizonieră încă în trecut şi folclor.

Evident că titlul sugerează deschis o dramă, dar şi un triumf al vieţii, numai că aici triumful nu e ridicat pe un altar pregătit minuţios de Malick, ci e o consecinţă a unei lupte cumplite. Aproape ca în Winter’s Bone, Chanda, o fetiţă de cel mult 12 ani susține întreaga familie, luptă pentru binele ei şi atunci când vine vorba de moarte, de boală sau de micile bucurii. Şirul de emoţii începe când Chanda pregăteşte detaliile unor funerarii. Ca un adult alege tot ce trebuie, discută cu cel de la pompe funebre, apoi pleacă acasă pentru a-şi consola mama aflată în suferinţă pentru că şi-a pierdut bebeluşul. Drama personală atinge şi nivelul social, când Chanda trebuie să recupereze banii de iubitul mamei. Povestea se reduce treptat la sărăcie, suferinţă şi boală. Ştim că boală face parte dintr-un microspaţiu social, o vedem în cadrul familiei, o vedem în cartierul sărăcăcios, dar ca într-o superstiţie numele nu-i este menţionat. E ca şi cum negarea îi reduce forţa, numai că lucrurile nu stau aşa. Într-o lume bolnavă, într-o lume fără medici şi medicamente când se rosteşte prima şi cuvântul SIDA, contextul este impresionant. Chanda vorbeşte despre boală şi despre prietena ei probabil infectată după ce s-a prostituat pentru a obţine nişte bani, iar răspunsul primit conturează  (”o trecem pe listă şi dacă e norocoasă o să primească tratament”) şi mai mult realitatea înconjurătoare. Medicii sunt vraci, impostori, iar cei reali sunt prea puţini şi nu pot controla un flagel. La nivel micro şi macro social lumea trăieşte în negare, lumea se ascunde de boală, o neagă sau în cel mai fericit caz o pun în cârca blestemelor. Cei sănătoşi sau aparent sănătoşi se feresc de cei infectaţi ca şi cum ar fi un pericol constat şi singura lecţie de compasiune şi alinare ne-o oferă tot Chanda. Rămasă singură după ce mama o abandonează pentru a-şi căuta în folclor leacuri, Chanda are grijă de prietena ei, chiar dacă aceasta mărturiseşte că are SIDA. De aici încolo lupta împotriva comunităţii din care face parte începe, iar aliaţii fug speriaţi în toate direcţiile.


Viaţa Chandei e dură, plină de alegeri pe care un copil nu ar trebui să le facă, dar la fel ca în Winter’s Bone personajul chei nu se dă bătut. Se maturizează, face sacrificii şi în final învinge mentalitate de gloată, adunată să izgonească un copil datorită fricii. Drumul după mama fugită de acasă este mai scurt, dar cam la fel de dramatic. În loc de cadavru, Chanda îşi găseşte mama abandonată de familie ca şi cum ar fi fost un câine lepros.

Life, above all e un film emoţionat, e o dramă despre curaj şi frică, despre boală, sărăcie, familie, societate şi tabuuri. Interpretarea e  doar unul din punctele forte  – Manayaka conduce filmul de la un capăt la altul, te impresionează prin maturitate şi prin forţă,  pentru că nici regia nu se lasă mai prejos.  Oliver Schmitz începe ciclul cu o înmormântare şi-l încheie cu una, dar până la final te mai surprinde cu cadre menite să amplifice drama.

Nu ştiu dacă Life, above all va intra în cursa pentru cel mai bun film străin la premiile Oscar, nu ştiu dacă e cea mai bună dramă străina a anului 2011, dar în mod cert e un film impresionat. E un mic portret al unei lumii îndepărtate, a unei lumi care încă trăieşte în negare.

Notă:8,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *