Le schapandre et le papillon/ The diving bell and the butterfly

The_Diving_Bell_and_the_Butterfly_DVDLe schapandre et le papillon/The diving bell and the butterfly
D: Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Max Von Sydow
R: Julian Schnabel
Theatrical Release:Nov 30, 2007
Box Office: $5,875,116
Durată: 1 h 52 min
Gen: dramă/biografic

Le schapandre et le papillon este o creaţie regizorală desebită ce ne aduce în prim plan povestea lui Jean Bauby, fost redactor la revista Elle până în momentul când a suferit un atac cerebral. Trezit ca dintr-un somn adânc, Bauby află de la medici că este preizonierul propriului său trup şi că ochiul stâng este singura parte din corp pe care o mai poate controla. Teama, izolarea îşi fac rapid apariţia dar personalul medical din jurul său îi dau speranţe şi îl ajută să trăiască cu ajutorul memoriei şi imaginaţiei aşa cum nu a trăit până acum.Sunt foarte multe lucruri de apreciat la acest film dar tehnica regizorală din prime 40 de minute este cu totul deosebită. Captiv în propriul său trup, fără posibilitatea de a comunica, Jean Bauby nu are chip.

Toate personajele şi lumea din jurul său ne sunt prezentate prin ochiul său iar acest lucru se shimbă doar după ce acesta se împacă oarecum cu propria soartă. Ambiţia unui doctor logoped care inventează un sitem de comunicare şi dorinţa de a transmite acestă experienţă îl aduc pe Jean Bauby din nou la viaţă iar cei din jurul său încep să se bucure de el aşa cum este.Le schapandre et le papillon, este o poveste reală, o dramă neimaginat, o călatorie prin lumea amintirilor a celui care a reuşit să-şi transpună gândurile cu ajutorul unor persoane deosebite doar prin intermediul ploapei. Ambiţia şi rabdare sunt de incredibile iar povestea lui Bauby te face din nou să realizezi cât de subţire este graniţa dintre viaţă, purgatoriu şi moarte.

Filmul lui Julian Schnabel este extrem de emoţionat iar din punct de vedere regizoral se poate lua oricând lua la întrecere cu filmul lui Dalton Trumbo care ne prezintă un subiect asemănător. Intepretarea actorilor este extraordinară iar coloana sonoră este potrivită pentru o dramă care oscilează cu cadrele sale dramtice şi cele pline de frumuşeţe ce se regăsesc în imaginaţia lui Bauby.

Notă:10/10

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Le schapandre et le papillon/ The diving bell and the butterfly, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *