Lawless

film LawlessLawless

D: Shia LeBouf, Tom Hardy, Jessica Chastain
R: John Hillcoat
D: 1h 55 min

Filmul lui John Hillcoat nu e prefect, ba chiar e departe de acest cuvânt dar cu toate acestea îţi dă senzaţia că e aşa. E genul de film în care se observă evoluţia personajelor, interpretările actorilor şi care-ţi oferă plăcere cinefilă cum nu prea vezi la filme despre prohibiţie şi confruntarea dintre cei de-o parte a legii şi cei aflaţi de cealalătă parte. Cu adevărat frumos la acest film e că deşi graniţele sunt trasate de la bun început, nu şti exact cine de care parte a graniţei se află fiecare. Personajele care reprezintă legea sunt construite după tipologia celor negative, iar cele aflate în afara ei după cel al eroului. Dar nu acel tip de erou cu care ne mândrim, ci acela de care ne temem pentru că ştim de ce este capabil. Este genul care răspunde cu violenţă atunci când trebuie şi care nu se lasă până nu-şi duce treaba la bun sfâşit. Unul care se ridică într-un context istoric/politic şi care dispare apoi. E omul respectat şi temut în acelaşi timp. De fapt aici nu e vorba de un singur erou ci de o familie, mai exact trei fraţi – The Bondurant Brothers, pe care toată lumea îi cunoaşte. Se ocupă cu producţia/distribuţia de alcool şi nu se tem de nimeni. Îşi fac treaba liniştiţi până când prohibiţia şi cei de la oraş îşi vâră nasul în ţinutul lor.

Spre deosebire de Chicago unde poliţia îi înfruntă cu mitraliere pe cei care încălcă legea, aici în Franklin, Vriginia la începutul anilor 30, lumea e diferită. Cei cu insignă şi pistoale nu pot impune o lege absurdă pentru că se temn de comunitate. Aici cei care dictează legea sunt un grup de cetăţeni uniţi. Lucrurile se schimbă când un poliţist de la oraş, interpretat excelnt de Guy Pearce apare în oraş. Acesta are de gând să-i oprescă pe toţi cei care fac afaceri cu alcoolul, numai că se comportă ca un judecător, jurat şi călău. Fraţii Bondurant sunt cei pe care ar dori să-i oprescă cel mai mult, numai că Jack (Shia LeBouf), Forrest (Tom Hardy) şi Howard nu sunt chiar aşa uşor de învins. Ei ăşi ascund cazanele de alcool prin pădurişi fac contrabandă pe drumuri mai retrase. Dintre cei trei cel mai demut e Forrest. Un tip solid, tăcut despre care ciruculă zvonuri că ar fi invincibil. Sătenii cred în aceste poveşti şi ele continuă să fie alimentate de fapte reale noi. Spre exemplu într-o seară Forrest se trezeşte cu gâtul tăiat de la o ureche la altă. În loc să moară ca un animal gata de transare, Forrest supravieţuieşte şi în câteva zile îşi reia locul lângă cei doi fraţi. Aşa se alimentează legendele, aşa cei trei captă curaj chiar dacă justiţia e pornită să-i elimine. Dacă Forrest şi Howard au un statu bine definit care nu se schimbă pe parcursul filmului, Jack evoluează. El se transformă dintr-un laş, dintr-un băieţas care se ascundea după Forrest într-unul care se ia la trântă cu o ceata întreagă de poliţisti. Jack se maturizează, se îndrăgosteşte, invaţă cu adevărat ce este viaţa şi moartea. Scena confruntării dintre el şi Rakes( Guy Pearce) sugerează curaj prostesc dar curaj. Fără Jack poate că familia n-ar fi scăpat niciodată de Rakes şi de o lege imperfectă.

lawless-1

Deşi povestea nu e tocmai perfecta, deşi există inconsistenţe, evoluţia personajelor şi atitudinea lor fac din Lawless o adevărată plăcere cinefilă. E genul de film la care nu te plictiseti pentru că ştie să te încânte cu o distribuţie excelntă, cu o coloană sonoră pe măsură şi cu o poveste destul de atractivă. Chiar şi punctele de legătură, modul în care joaca actori(aici îl laud pe Shia şi pe Guy pentru că joacă excelent), coloana sonoră, costumele, decorurile, sunt excelnte, toate ajutând ca Lawless să fie un film cu gangster mai mult decât acceptabil.

Notă:8.5/10

Trailer Lawless

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *