La vita è bella

La vita è bella
D: Roberto Benigni, Nicoletta Breschi, Giorgio Cantarini
R: Roberto Beningi
Theatrical release: 23 October 1998
Durata: 116 min
Gen: Drama, razboi, comedie, romantic

Multa lume a încercat să mă facă să văd acest film. Ca de obicei când cineva încearca să-mi toarne ceva pe gât cu forţa, am refuzat sa-l vizionez până acum. Mare greşeală! La vita è bella e unul din acele filme care se încadrează în categoria “Aş vrea sa fi fost o poveste reală”. Dramatic, comic şi romantic, aceasta capodopera a cinematografiei italiene are tot ce si-ar putea dori un cinefil adevărat.

Guido Orefice (Roberto Benigni) este un librar fără prea mari griji, care întalneşte într-o zi o femeie frumoasă, de care se îndragosteşte şi pe care o face, prin diferite metode (toate pline de umor) să se îndragostească şi ea de el. După multe astfel de momente comice povestea evolueaza, cei doi sunt căsătoriţi şi au un baiat. Naziştii invadeaza Italia şi incep să transporte toţi evreii în lagăre de concentrare. Guido şi fiul său, Giosué (Giorgio Cantarini), sunt separaţi de Dora (Nicoletta Braschi), care e dusă impreună cu celelalte femei într-o altă parte a lagărului. Pentru a-şi proteja fiul de cruntul adevăr, Guido inventează o poveste, un joc pe care toţi cei care se află fără voia lor în nefericitul loc trebuie să-l joace si la care premiul cel mare fiind, in viziunea baiatului un tanc adevarat şi in viziunea lui Guido, bineinteles, viata fiului sau. Eforturile lui Guido sunt cu adevărat supraomeneşti. El trebuie sa treacă peste foamete, frig, frică şi oboseală, doar pentru a-l face pe Giosué să fie mereu optimist şi cu zâmbetul pe buze.

Deşi totul pare că merge din rău în mai rău, Guido e mereu cu zambetul pe buze si cu imaginaţia liberă, inventând tot felul de probe atât pentru el, cât si pentru fiul său. Chiar şi în această atmosferă deprimantă, momentele comice sunt la tot pasul. Acest lucru mi-a provocat o mare confuzie: nu ştiam dacă să râd sau să plâng.

Un amestec perfect de umor, romantism şi dramatism dau acestei realizări cinematografice un farmec unic şi toate scenele par să ducă de la comic la romantic, dramatismul guvernând pe aproape toată durata filmului. Imbinarea perfectă a personajelor, inocenţa unui copil nevinovat şi dragostea unui părinte disperat ofera magia din La vita è bella.

Interpretarile actorilor sunt departe de a fi perfecte, dar acest lucru păleşte în faţa unei poveşti uimitoare despre viaţă şi moarte, despre dragostea infinită dintre părinţi şi copilul acestora. Orice cuvinte sunt de prisos în încercarea de a arata intensitatea acestui film pe care am ajuns şi eu să-l recomand tuturor celor care îşi doresc să fie cu adevărat impresionaţi şi emoţionaţi.

Guest post: Andrei

Nota: 9.5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *