La Haine

La Haine

D: Vincent Cassel, Said Taghmaoui
R: Mathieu Kassovitz
In Theaters: Feb 9, 1996
Durată: 1 hr. 37 min.
Gen: Dramă

Dacă facem o comparaţie între American History X şi La Haine trebuie precizat că filmul francez este conturat ca un studiu social (aşa se explică şi opţiunea regizorului pentru un film alb negru) ce vizează o generaţie întreagă (o coloristică de etnii şi religii diferite). Opera lui Mathieu Kassovitz nu se axează pe drama unui personaj şi pe evoluţia acestuia în raport cu trecerea timpului ci pe acţiunile unor prieteni pe care diferenţele de rasă nu îi îndepărtează ci îi apropie. Tocmai acest lucru le permite să supravieţuiască într-o lume plină de violenţă, o lume care îţi anulează şansa la linişte chiar de la început.

Acţiunea filmului se desfăşoară pe parcursul a 24 de ore şi îi are în centru pe trei prieteni (Vinz, Said şi Hubert), care trăiesc o zi obişnuită după câteva confruntări violente între poliţie şi găştile de cartier. Ziua începe normal, iar activităţile lor nu ies cu nimic în evidenţă până când Vinz le spune prietenilor săi că a găsit pistolul unui poliţist şi că se va răzbuna pe abuzurile acestora ucigând pe unul dintre ei. Orele trec şi cu ajutorul băieţilor privitorul îşi va contura o imagine despre găştile de cartier, despre poliţiştii care se ocupă de cartierele mărginaşe, despre lumea dinafara acestui infern sărăcăcios şi violent.

Titlul filmului este sugestiv, pentru că acest sentiment este prezent mai mereu pe durata filmului. Ura faţă de rivali, ura faţă de poliţişti care îi abuzează în continuu şi ura faţă de această lume mohorâtă este evidenţiată simplu prin scene dure. Pentru a da o valoare şi mai mare operei sale, Kassovitz a optat să imite o scenă din Taxi Driver, care îl are în centrul atenţiei pe tânărul dar talentatul Vicent Cassel.

La Haine este un film dur, un pic greoi datorită unor scene care pot părea plictisitoare, dar per ansamblu este un film ce trebuie văzut pentru a înţelege mai bine o generaţie, o atitudine.

Notă:8/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
5 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *