Killer Joe

Killer JoeKiller Joe

Killer Joe e un film despre câţiva idoţi din Texas. Nişte ţărănoi care se îmbracă în pijamale vechi de 100 de ani, se hrănesc cu Kentuky Fried Chicken şi care n-au văzut mai mult de 1000 de dolari în viaţa lor. Dacă ar sta frumos în propria lor mizerie n-ar deranja pe nimeni, însă personajele din Killer Joe au planuri mari şi vor să se îmbogăţească peste noapte. Cum petrol n-au, norocşi nu sunt, se gândesc că cel mai bine ar fi să-şi ucidă mama, respectiv fosta soţie pentru a încasa banii de pe asigurarea de viaţă. Ca să scape cu basma curată Chris (Emile Hirsch), Ansel (Thomas Haden Church) şi Sharla se gândesc să apeleze la un asasin plătit, un tip care pe timpul zilei e şi poliţist texan. Ideea îi aparţine lui Chris, un tânăr cu datorii destul de mari la un cămatar local. Planul celor trei nu sună rău, numai că pentru reuşită trebuie să o implice şi pe Dottie, o tânără destul de focoasă dar care nu prea ştie pe ce lume trăieşte. Detaliile se pun la punct destul de repede, Killer Joe (interpretat de Matthew McConaughey) este contact, numai că apare o probleme când vine vorba de plată. Asasinul îşi vrea banii în avans şi pentru că ţărănoii n-au nici o sută de dolari în buzunar, omul are nevoie de o garanţie. Ca un prădător sexul cu apetit pentru fetele tinere şi focase, Joe pune ochii pe Dottie, beneficiara poliţei de asigure şi le cere celor trei permisiunea de a-şi petrece câteva nopţi alături de tânăra focosă.

Conştiinţa intră un pic în joc, dar are viaţă scurtă pentru că nevoia de bani şi frica de moarte îl determină pe Chris să-şi dea sora celui care urmează să-i omoare mama. Scenariul seamnă un pic cu Fargo, cu opera fraţilor Cohen, numai că aici personajele principale sunt mult mai indobitocite. Chiar şi Joe sub aparenta sa faţă violentă e doar un alt ţărănoi texan, un nebun pe a cărui faţă se poate citi doar superioritate. Crima este discutată mult, dar nu prea are cele 15 minute de faimă. Nu se arată nici un fel de pregătire, nu se arată momentul execuţie ci doar vreo 5 minute în care Joe şi Chris (cu noi mustrări de conştiinţă, dar tardive) se descotorisesc de cadavru.

Killer Joe e destul de violent. Există câteva scene foarte bine realizate – cea în care Chris este urmărit şi bătut de doi motocilişti, cea în care Joe îi trage un pumn în figură Sharlei (sceană care mi-a adus aminte The killer inside me) şi în special cea de la final când Joe îi crapă capul lui Chris cu o conservă(probabil de fasole) – fără de care filmul n-ar fi avut nici un farmec. Pe lângă aceste scene Killer Joe are şi un umor sadic, o formă ciudată şi bolnăviciosă care poate deranaja. Spre exemplu scena blowjobului cu pulpe de pui e chiar enervantă şi poate provoca dezgust.

La captiolul lucruri bune trebuie menţionaţi în primul rând actorii care fac o treabă destul de bună – (Thomas Haden Chruch e perfect în rolul unui idiot care nu ştie multe, iar MaConaughey e chiar impresionant în rolul asasinului. Atitudinea lui face toţi bani, pentru că replicile nu sunt chiar atât de multe. Pe faţa lui se poate citi setea de violenţă, obsesia sexuală şi oarecare superioritate) şi în al doilea rând două personaje care leagă povestea, o ajută să meargă de la un capăt la altul. Este vorba de mama lui Chris, victima şi iubitul acesteia, Rex. Cei doi nu apar mai deloc în film (mama apre când îi vedem cadavrul iar Rex spre final când are o replică seacă) dar contribuie esenţial la destinele celorlalte personaje. Dottie are şi ea un rol important în poveste, dar importanţa ei e prea vizibilă.

Killer Joe e un film violent, cu un scenariu destul de bun, cu personaje bunicele dar cu o punere în scenă destul de proastă. Finalul e specific unei piese de teatru, dar acest lucur nu deranjează ca şi alete chestiuni despre care am vorbit mai sus. În concluzie Killer Joe e un film doar pentru un anumit public, un film cu mici twisturi şi cu multă prostie.

Notă:6/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/10 (1 vote cast)
Killer Joe, 6.0 out of 10 based on 1 rating
7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *