Kill The Irishman

Kill the Irishman
D: Ray Stevenson, Vincent D’Onofrio, Val Kilmer
R: Jonathan Hensleigh
Release: 11 Martie 2011
US Box Office: $1,2 M
Durată: 1 h 46 min.
Gen: Acţiune

Atmosfera anilor 60-70 când oraşele erau controlate de mafioţi dornici să acapareze orice afacere, iar porturile de administratori fără respect pentru drepturile omului sau pentru codul muncii, este redată cu destulă exactitate de filmul Kill The Irishman. Debutul filmului te transpune temporal în trecut, într-o atmosferă tributară filmelor cu Shaft sau a celor în care Al Pacino sau Robert de Niro se afirmau ca actorii .

Fără mult fum dar cu multe artificii, Kill the Irishman ne prezintă momentele importante din destinul lui Danny Green un irlandez cu creier şi cu muşchi care s-a învârtit bine până când a obţinut o funcţie de conducere în sindicat. După câte ilegalităţi Danny ajunge în închisoare dar folosindu-se de FBI este eliberat. Viaţa de casnic cu copii şi familie nu-i prieşte aşa că în scurt timp irlandezul ajunge recuperator pentru un mafiot nesemnificativ, dar interpretat cu stil de C. Walken. Progresul e direct proporţionat cu agresivitatea, aşa că după câteva acte violente, Danny ajunge un om important într-un sindicat mafiot, dornic de a acapara orice afacere din Cleavland. Loialitatea în cadrul familiilor de mafioţi este importantă dar banii sunt şi mai importanţi aşa că după un mic ghinion, Danny ajunge pe lista oamenilor morţi. Norocos dar cu atitudine de om invincibil, Danny nu se lasă intimidat şi în scurt timp alături de conducătorul unei familii mafiote începe un război violent pentru dominarea oraşului. Kill the irishman e un film cu mafioţi, un film cu de toate (bătăi cu pumnii, asasinări plănuite după reţete numai de mafioţi ştiute, explozii şi celebrele eliminări din maşini) chiar dacă personajul cu o carismă excelentă este mai important ca povestea. Firul epic curge progresiv şi într-un fel previzibil dar producţia merită apreciată pentru coloana sonoră şi pentru ideea regizorului de a ne prezenta toate ipostazele unui om care a marcat Cleveland-ul în anii 70. Muncitor cinstit, sindicalist certat cu legea, mafiot cu tupeu ieşit din limitele normalului, bătăuş fără milă, binefăcător al comunităţii, familist şi bărbat romantic, sunt principalele ipostaze în care Danny Green este prezentat într-un film special realizat pentru iubitorii de film cu mafioţi.

Ray Stevenson un actor puţin remarcat până acum, îşi face datoria foarte bine interpretând un personaj plin de vitalitate, un personaj doric să-şi creeze o lume după propriile lui reguli şi care deşi a sfârşit rău a devenit o legendă de neuitat pentru oraşul Cleveland. Pe lângă Stevenson, Val Kilmer în rolul unui poliţist absent (de fapt poliţia e cam absentă în acest film) iar Walken în rolul unui mafiot minuscul e adorabil ca de obicei.

Creat parcă special pentru publicul masculin, Kill the Irsihman e un menflick, un film cu aspecte pozitive şi negative. Dacă stăm să le adunăm, plusurile (carisma personajului, atmosfera buna credibila pentru anii 70, coloana sonoră, spectaculozitatea conflictelor) domină minusurile (fir epic destul de previzibil,  puţine personaje secundare remarcabile) iar acest lucru mă determină să vă recomand acest film.

Notă:7,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *