Johnny Got his Gun

Johnny Got His Gun
D: Timothy Bottoms, Donald Sutherland, Kathy Fields
R: Dalton Trumbo
Release date: 1971
Durată: 1h 51 min
Gen: Dramă

Johnny Got his Gun este de departe una dintre cele mai tulburătoare drame de război pe care le-am văzut în viaţa mea. Fără cadavre, fără sânge, fără victime colaterale, filmul lui Dalton Trumbo prezintă coşmarul unui soldat care se trezeşte captiv pe un pat de spital. Trepat Joe realizează că şi-a pierdut apoape toate simţurile, mai puţin simţul tactil pe anumite părţi ale corpului. Nu mai are mâini, nu mai are picioare, nu vede, nu aude dar ca într-un experiment bizar trăieşte. Cu toate acestea Joe nu se dă bătut iar mintea lui retrăieşte trecutul, se avântează înspre prezent şi viitor cu speranţa că va găsi răspunsuri care să-l ajute să înţeleagă ce i s-a întâmplat.

Din păcate întrebările sale nu pot primi răspunsurile pe care le caută pentru că informaţiile nu există în mintea sa iar lumea în care se află este doar o proiecţie formată din amintirile şi informaţiile acumulate până la momentul când un mortier l-a lăsat aproape fără toate simţurile. Inteligenţa şi perseverenţa îl ajută treptat să realizeze când trece o zi, când este soare sau nu dar din păcate lipsa comunicării îl afundă din ce în ce mai adânc într-un coşmar. Fără să dispere încă, Joe realizezeă că ar putea comunica cu cei din jur prin codul morse. Fericirea posibilităţii de a comunica este de scurtă durată pentru că cei din jurul său nu vor să-i acorde deminitatea de a muri. Condamnat să trăiască cât vor alţii Joe este simbolul celor ignoraţi care strigă după ajutor dar care şi atunci când sunt auziţi nu îl primesc.

Jonny Got his Gun este drama celor care strigă după ajutor şi nu sunt auziţi, este drama celor care sunt condamnaţi să trăiacă într-o lume întunecată pentru că nu li se permite să moară cu decenţă. Din punct de vedere vizual opera lui Trumbo este o antiteză între lumea plină de culoare în care Joe este întreg din nou şi se poate bucura de cele mai simple plăceri ale vieţii şi lumea alb negru de pe patul de spital în care este închis fără voia sau vina sa pentru tot restul vieţii. Un film şocat dar care trebuie văzut.

Notă : 10/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
2 Comments
  1. Adriana
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *