Invictus

Invictus
D: Morgan Freeman, Matt Damon
R: Clint Eastwood
Theatrical Release: 11 Dec. 2009
Box Office: $ 37,311,423

Imaginează-ţi 27 de ani petrecuţi în închisoare pentru simplul fapt că încercai să-ţi protejezi semenii faţă de ura rasială a albilor care iţi conduceau ţara. Ce ai face după ce te-ai vedea liber şi mai mult ai avea frâiele ţării în mâinile tale? Ai căuta răzbunare, ai căuta dreptate sau ai uita şi ierta. Probabil majoritatea am alege prima variantă dar Nelson Mandela a ales soluţia pentru a redresa o ţară care era dezibinată de ura rasială şi de diferenţele sociale.

Filmul, în regia lui Clint Eastwood, spune povestea lui Nelson Mandela -interpretat magistral de Morgan Freeman, care ajuns preşedinte dupa 27 de ani de inchisoare încearca ceea ce probabil nimeni nu a încercat într-o ţară din Africa, reconcilerea albilor cu negrilor, celor de-o religie cu cei de alta pentru a putea opri declinul unei naţiuni. Conştient de drumul greu pe care îl are de parcurs, acesta găseşte în rugby cheia spre reconciliere chiar dacă şi în acest domeniu ura dintre cele două rase era la început evidentă. Echipa naţională de rugby era aplaudată de albi dar negrii se bucurau doar dacă adversarii câştigau.


Sportul naşte speranţe, îi aduce oamenii împreună şi îi face să uite pentru moment de diferenţe şi greutăţi iar succesul amplifica acestă apropiere. Astfel echipa naţională a Africii condusa de căpitanul Pienaar interpretat de Matt Damon luptă pentru a atinge culmiile gloriei la turneul final de Rugby din 1995. Importanţa victoriei pentru binele naţiunii este ilustrată perfect de preşedinte care pe toată perioada de pregătire şi pe durata turneului nu acorda atenţie sporită decât echipei. Atenţia şi apelul preşedintelui pentru unitate în sprijinirea echipei îi aduce pe oameni împreună iar victoria dă startul unei noi naţiuni în care ura rasială este pe punctul de a dispărea.

Invictus este mai degrabă un omagiu adus celui care a ştiut că a ierta şi a uita sunt două acţiuni simple care pot scoate o naţiune din braţele conflictelor civile şi o pot aşeza pe un drum diferit de cel al altor ţări africane.

Nota:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Invictus, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *