Insomnia

Insomnia
D: Al Pacino, Robin Williams, Hilary Swank
R: Christopher Nolan
Theatrical Release: May 24, 2002
US Box Office: $67.2M
Durată: 1h 58 min.
Gen: Thriller, Dramă

Al treilea film a lui C. Nolan ne duce într-un colţ de lume mirific, unde natura sălbatică nu este deranjată de aproape nicio construcţie umană impunătoare care să-i anuleze frumuseţea. Cu toate acestea pesiajul plin de munţi acoperiţi de zăpadă şi păduri misterioase, devine un pic ciudat când de gândeşti că pe parcursul unei perioade de timp liniştea nopţii, dar şi monştrii ei nu pot să apară datorită luminii naturale care nu se stinge. Atmosfera diurnă e ciudată şi apăsătoare iar lipsa întunericului poate să-ţi afecteze gândirea chiar dacă eşti unul dintre cei mai buni detectivi din L. A. Oamenii de aici sunt diferiţi, par mai calmi, dar cu toate acestea o crimă violentă deplasează de pe axul lui un oraş acoperit de ceaţa şi umezeală mai mereu.

Având la dispoziţie talentul de nepreţuit a lui Al Pacino, Nolan ne oferă un thriller halucinat despre trăiriele unui detectiv care înfluenţat de ceaţă, lipsa somnului şi presiunea unei investigaţii, îşi ucide din greşeală partenerul în tipul unei acţiuni de prindere a unui presupus criminal. Din păcate pentru Will Dormer(Al Pacino) acesta aruncă crima în cârca misteriosului criminal pentru a nu-şi ruina cariera. Măcinat de vinovăţie dar şi de lumina parcă eternă, Will suferă de insomnii. Chinul şi neputinţa de a dormi îl macină încet iar grimasele de pe faţa lui Pacino sunt de-a dreptul ilustrative pentru orice şcoală de actorie. Cu toate că de data aceasta el este cel pe care îl caută colegii săi pentru moartea partenerului, Will nu are de gând să distrugă şi carierea unei tinere speranţe (Hillary Swank) pe care o încurajează să-şi facă cum trebuie meseria.

Lucrurile se complică când misteriosul criminal, devenit şi martor al accidetului mortal dintre doi poliţişti începe să-şi hărţuiască investigatorul. Interpretat fără pic de amuzament de către Robin Williams, Finch criminalul lui Kay este conştient de forţa informaţiei şi tocmai de aceea nu se lasă copleşit de ancheta lui Dormer. Jocul de-a şoarecele şi pisica este excelent iar acest lucru se datorează celor doi mari actori. Din fericire în tot acest joc, Dormer îşi aduce aminte din ce în ce mai des că este detectiv aşă că începe să-şi facă treaba chiar dacă în acelaşi timp îşi riscă pielea.

Regia semantă de C. Nolan nu lasă nimic la voia întâmplării; detaliile sunt atent construite, iar flashurile datorate insomniei surprind perfect atmosfera. Ca de obicei muzica aleasă de regizor pentru filmele sale este în tonalitatea perfectă cu toate scenele din film, astfel că sentimentul de ciudat este amplificat de combinaţia muzicală. Interpretarea celor doi mari actori este perfectă, dar parcă rolul făcut de Pacino se ridică deasupra multor prestaţii oferite de actor în ultimii 15 ani.

Insomnia este un film cu atmosferă(peisaje de vis), un film cu interpretare perfectă, un film ciudat construit inteligent pe care nu ai cum să nu-l apreciezi; un adevărat thriller.

Nota:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *