Insidious

Insidious
D: Patrick Wilson, Rose Byrne, Lin Shaye
R: James Wan
Release: 1 Aprilie 2011
US Box Office: $52,7 M
Durată: 1 h 42 min.
Gen: Horror

Insidious e genul de film care te sperie, te face să tresari de câteva ori, dar care dezamăgeşte un pic cu finalul destul de previzibil. Leigh Whannell and James Wan, cunoscuţi pentru Saw, au redus în prim plan o lume haotică, o lume a spiritelor rele, hoinare dornice de a poseda şi a se răzbuna pe cei vii, aşa cum au făcut acum câţiva zeci de ani creatorii francizei Poltergeist.

Spre deosebire de alte filme de acest gen (Paranormal Activity), Insidious e mai captivant, cu mai mult mister şi o teroare mai intensă toate aceste lucruri se datorându-se capacităţii regizorului de a te păcăli pentru o perioadă de timp, sugerând aceeaşi idee răsuflată cu casa posedată. După ce teoria casei posedate se destramă ca un castel de cărţi, lumea spiritelor şi capacităţile extrasenzoriale intră în scenă, asigurând spectacolul terifiant până la sfârșit.

Firul epic debutează într-o casă frumoasă locuită de o familie tânără cu trei copiii de-o șchioapă. Senzaţia de casă bântuită îţi rapid sub piele iar când unul dintre copii intră într-o comă fără nicio explicaţie după o aventură plină de paranormal prin pod. Lucrurile devin din ce în ce mai caudate, uşile se deschid brusc fără ca cineva să pătrundă prin ele, iar halucinaţiile ajung să stăpânească o mamă disperată. Dornici să lase totul în urmă, familia se mută într-o altă casă, numai că spiritele neliniştite îi urmăresc şi aici. Cu ajutorul unei doamne de vârsta a treia ( nu pot să nu remarc asemănările cu personajele din Poltergeist), familia află că spiritul băiatului este prizonier într-o lume întunecată, într-o lume pe care acesta a vizitat-o înainte datorită capacităţilor sale extracorporale. După câteva ședințe de spiritism filmul pășește spre zonele sale cele mai bune din momentul în care figura paternă coboară într-un infern spiritual întunecat şi ciudat, creat aproape la fel de bine ca Black Lodge-ul lui Lynch.

Insidous e un film care te înspăimântă cu cadre bine gândite, cu acţiuni surprinzătoare şi mai ales cu lumea întunecată în care, ca un Orfeu, tatăl (interpretat de Patrick Wilson) coboară după fiul iubit. Fără multitudinea de similitudini cu alte filme şi fără finalul banal, Insidious ar fi putu fi un film de referinţă dar aşa cred că va trebui să se mulțumească cu titlul de cel mai bun film horror al ultimilor 2-3 ani.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
7 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *