Inside Job

Inside Job
D: Matt Damon (voce narativă)
R: Charles Ferguson
Release: 8 Martie 2011
US Box Office: $ 4,1 M
Durată: 1 h 48 min.
Gen: Documentar

Inside Job a câştigat oscarul anul acesta pentru îndrăzneala cu care a analizat dedesubturile crizei economice. Teoriile avansate de un film regizat şi structurat extrem de bine, nu sunt noi dar cu toate acestea documentarul merită apreciat pentru faptul că încercă să ne trezească la realitate, să ne atragă atenţia că sistemul financiar este doar un castel de cărţi care s-a prăbuşit şi se poate prăbuşi din nou dacă cumva lăcomia şi prostia ating din nou la cote maxime.

Cauzele prăbuşirii celor mai importante bănci şi firme de asigurări din SUA sunt construite printr-o serie de termeni extrem de tehnici, dar cu toate acestea esenţialul este uşor de înţeles. Corupţia la cel mai înalt nivel, implicarea statului şi interesele personale sunt principale cauze care au dus la prăbuşirea companiilor de investiţii.

După evenimentele din 1929 unii au ştiu că o criză se poate repeta aşa că au dat o lege care să împiedice băncile să facă investiţii riscante cu banii clienţilor. Din păcate odată cu dezvoltarea economiei s-au dezvoltat şi grupurile de interes financiar care au ajuns la un moment dat să evite această lege şi să înceapă un cerc vicios care le permitea să facă investiţii riscante. Pentru ei  riscurile şi investiţiile proaste erau ceva firesc deoarece veniturile personale creşteau exagerat iar în caz de faliment plasa de siguranţa a statului îi salva.

Analizând prăbuşirea băncilor Lehman Brothers, Goldman Sachs şi a gigantului AIG, Inside Job ne sugerează că totul s-a făcut oarecum cu ştirea guvernului, că cei care au fost în conducerea acestor companii au câştigat sute de milioane de dolari şi că nimeni nu a înfundat puşcărie pentru fraudă. Totul s-a făcut pe faţă, toţi au fost conştienţi de ceea ce se putea întâmpla dar cu toate acestea nimeni nu a luat nicio măsură. Mai grav este faptul că deşi administraţia guvernamentală s-a schimbat, aceeaşi oameni implicaţi în criza economică din 2008 conduc şi acum sistemul financiar american (toate sugerând că Obama sau alţii sunt doar marionete controlabile de cei care i-au ajutat să devină purtătorul de stindard). Ca într-o teorie conspiratoare toţi fac parte dintr-un grup de interese, care fac orice pentru a se îmbogăţii  şi căror nu le pasă de sărăcia în care s-au afundat şi se pot afunda clasele de mijloc şi cele de jos pe viitor.

Inside job e un documentar construit inteligent dar care poate fi greu de urmărit datorită multitudinii de termeni tehnici. Cu toate acestea merită vizionat pentru că punctează dur o posibilă revenire la evenimentele din 2008 şi un sistem corupt care se dezvoltă şi care nu poate fi stopat pentru că într-un fel sau altul lumea are nevoie de aceşti specialişti. În încheiere vă mai spun că vocea narativă a lui Matt Damon se potriveşte de minune cu atitudinea filmului.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
7 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *