In the mood for love

Fa Yeung Nin Wa/In the mood for love
D: Maggie Cheung, Lai Chin
R: Kar Wai Wong
Release: 2 Februarie 2001
Durată: 1 h 37 min.
Gen: Romance, Dramă

De la o săptămână la alta descopăr capodopere cinematografice asiatice care mă încântă mai mult decât zecile de filme plin de romantism telenovelistic realizate de industria cinematografică americană care şi-a pierdut încet dar sigur fondul. In the mood for love este unul dintre cele mai tangibile filme pe care le-am văzut în ultima vreme. Valsul, fumul de ţigară, rochiile croite la fel dar mereu diferite ale personajului feminin şi atmosfera îţi transmit o stare atât de ciudată încât de multe ori aveam impresia că mă aflu în Hong Kong-ul anilor 60 alături de personaje.

Fără prea multe cuvinte, dar cu o muzică care îţi sugerează iubire imposibilă sau refuzată, tristeţe, maturitate şi secrete, In the Mood for love nu e un film tradiţional, e artă pură, e o doză concentrată de sentimentalism real, de cultură şi iubire asiatică. Acest joc elegant de-a iubirea refuzată urmăreşte destinul a două personaje, Mr Chow şi Mrs Chan care locuiesc pe acelaşi palier. De la primele cadre când faci cunoştinţă cu ei îţi dai seama că sunt doi oameni nefericiţi, doi oameni care deşi sunt căsătoriţi nu ajung seara acasă la o soţie sau un soţ iubitor care să-i facă să uite de tot ce e în jurul lor. Rutina zilnică a fiecărui personaj este extraordinar de bine transpusă  de regizorul Wong Kar-Wai, care parcă-şi urmăreşte personajele îndeaproape ca pe proprii copii. Această rutină în care cei doi se complac zilnic se schimbă când cei doi răniţi de viaţa personală încep treptat să interacţioneze. Din acest moment filmul devine şi mai impresionant pentru că cei doi dezvoltă o relaţie simplă, o relaţie de prietenie, o relaţie condusă încet dar sigur ca de un bărbat ce conduce un vals. Cu cât timpul trece prietenia se transformă în sentimente de iubire dar cei doi le refuză.

După cum am spus şi mai sus totul (de la detaliile pentru spaţialitate până la cromatica vestimentară, gesturile personajelor şi aspectul lor fizic) contează în acest film filmat parcă cu încetinitorul dar câteva scene ies cu totul în evidenţă (scena în care cei doi repetă despărţire de soţi, scena în care Chow îţi rosteşte secretele şi durerea unei scorburi pe care apoi o acoperă cu iarbă şi pământ, momentele în care cei doi se intersectează sub o ploaie lentă şi apăsătoare pe străzile înguste ale cartierului). Atmosfera completează personajele pentru a ne oferi un film de vis, un film marcat de eleganţă, de timp şi de sentimente pure refuzate.

In the mood for love e o capodoperă a cinematografiei mondiale, un film care te atinge fără să-ţi provoace dezgust, un film care te impresionează prin absolut tot şi care intrigă prin absenţa unor feţe sau forme care să definească personajele care-i împiedică pe cei doi să fie fericiţi. Un film cum rar ne este dat să vedem şi pe care îl recomand tuturor iubitorilor de artă.

Notă:10/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
6 Comments
    • m@ri@n
      | Reply
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *