Immortals

Immortals
D: Henry Cavill, Mickey Rourke, Stephen Dorff
R: Tarsem Singh
Release : 11 noiembrie 2011
US Box Office: $ 83,5M
Durată: 1 h 50 min.
Gen: Acţiune

Immortals e genul de film care combină legendele Greciei antice cu multe efecte speciale şi un stil specific poveştilor adaptate după benzi desenate. Personajele principale sunt eroi din poemele lui Homer, trupurile lor sunt parcă sculptate cu ajutorul photoshop-ului, iar cuvintele apără ideea de libertate şi egalitate mai ceva ca într-un discurs politic (probabil mulţi n-or fi ştiut că omenirea a trecut şi printr-o perioadă sclavagistă). Alături de eroi şi oracole virgine, soldaţi şi monştri fără milă, în Immortals mai intervin şi câteva zeităţi a la Dolce Gabana coborâţi dintr-un Olimp ce pare un o garsonieră cu terasă într-un nor rătăcit.

Povestea are la bază legenda lui Tezeu şi a minotaurului, numai că aici imaginarul o ia pe alte tărâmuri. Minotaurul nu mai este o bestie feroce care trăia sub palatul regelui Minos, ci o namilă de om cu o mască de taur făcut din sârmă ghimpată. Acesta este doar un soldat în armata regelui Hyperion (interpretat de M. Rourke) dornic să stăpânească întreaga Grecie şi să-i distrugă pe zei cu ajutorul titanilor. Există şi alte abateri de la legendă, dar nu cred că are rost să le amintim pentru că nu avem în faţă o adaptare a legendei, ci un film care s-a folosit doar de ea pentru a avea un mic grad de veridicitate ( dacă aşa ceva e posibil).


Din punct de vedere vizual Immortals se aseamănă cu 300, numai că pustietatea şi o lume aridă sunt uşor sugerate. Stilul de luptă este acelaşi, cu slow motion-uri încântătoare, cu un accent evident pe tăieturile provocate de săbii şi alte obiecte de luptă, numai că bătăliile sunt mai puţine. Curajul şi imortalitatea eroului sunt puse în evidenţă tot cu ajutorul camerei de filmat, gata mereu să prindă fiecare mişcare a celui aflat în centrul atenţiei. Spre deosebire de 300, personajele fantastice nu mai sunt atât de prezente. Nu există monştri, mutanţi sau alte creaturi de genul, ci doar câţiva titani violenţi şi nişte zei la fel de umani ca eroii. Nu avem parte nici de o voce narativă care să ofere filmului caracterul de legendă sau poveste, ci doar un personaj cu rol de povestitor, dar cu o prezenţă prea redusă. Firul epic curge firesc, nu există abateri sau devieri de la povestea anunţată iniţial. Twist-urile sunt absente, iar finalul anunţă o posibilă continuare.

Immortals e o poveste cu eroi reuşită din punct de vedere vizual. Pentru iubitorii de efecte speciale, vizionarea va fi o plăcere, iar pentru cei care vor mai mult, o plictiseală prea lungă. Interpretarea nu e un capitol ce merită menţionat, deşi Mickey Rourke e destul de convingător în rolul unui rege obsedat de distrugerea ordinii şi a divinităţilor.

Notă:6/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
3 Comments
  1. pasescurte.blogspot.ro
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *