Ilustrate cu flori de câmp

Source: cinemagia.roIlustrate cu flori de câmp

By Spi-oana

Andrei Blaier, un regizor român născut în 15 mai 1955, care a murit în 1 decembrie 2011. A fost un regizor regretat iar colegii de breaslă nu au ezitat să îl omagieze reluându-i filmele de câte ori s-a ivit ocazia.

Ilustrate cu flori de câmp este un film foarte dur, după zvonuri fiind filmul după care a fost inspirat 4 luni, 3 săptămâni, 2 zile un film al lui Cristian Mungiu.

Poveştile despre avorturi în metode care nu sunt neapărat înrudite cu medicina sunt întotdeauna terifiante. Faptul că în ţara noastră aşa ceva se practica în trecut de parcă ar fi fost un lucru normal, faptul că încă mai sunt femei cărora le e frică să meargă la ginecolog şi mai fac astfel de chiuretaje în metode deloc medicale, în perioade diferite ale sarcinii, cu multă încredere în persoana de lângă şi pe bani buni; este absolut înfiorător.

Un film cu Draga Olteanu-Matei într-un rol dur, de moaşă, deloc atât de vioaie şi glumeaţă cum ne-am obişnuit cu ea de-a lungul timpului, Carmen Galini în rolul Laurei o tânără naivă sedusă de Paul Ioachim în rolul lui Titel, domnul trecut de prima tinereţe care îşi ocupă restul căsniciei cu Lara. Bătrâna intermediară este Eliza Petrăchescu care emană un calm grotesc, are grijă ca fiica Irina jucată de Elena Albu să nu aibă timp să aibă o relaţie cu Dan Nuţu în rolul lui Victor. La toată scena asta, îl mai adăugăm şi pe Gheorghe Dinică, în rolul lui Marin, amantul moaşei, violent şi curios care rezolvă situaţii neaşteptate.

Se conturează o nuntă frumoasă, o domnişoară care e hotărâtă să profite de weekend scăpând de o sarcină nedorită, o altă domnişoară îndrăgostită de persoana nepotrivită din punctul de vedere al mamei ei, o mireasă agitată deoarece sunt prea multe persoane pe care nu le cunoaşte, iar prietena ei nu apare.

În timp ce Laura se pregăteşte de procedura de care este speriată, încearcă să îşi abată gândurile reparând relaţia Irinei care se pare că nu poate avea relaţia cu băiatul pe care îl iubeşte deoarece mama ei nu este de acord. Irina de asemenea doreşte să repare viaţa Laurei încercând să o convingă că ar fi mult mai uşor să păstreze copilul, că relaţia ei nu este una cu atâta iubire precum crede ea. O prietenie se leagă repede între fete, ambele încercând să schimbe aşa cum crede că ar trebui viaţa celeilalte. În toată agitaţia nunţii, moaşa se ocupă de venire pe lume a copilului mult prea devreme, reuşind să îşi ascundă lipsa faţă de invitaţii ocupaţi să petreacă viitorii miri.

Momentul în care totul se întoarce radical, Laura având complicaţii din cauza intervenţiei şi murind, Irina fiind martora la tot acest lucru, filmul devine mult mai captivant privind cum fiecare reacţionează instinctiv încercând să se salveze pe sine şi părând interesat de soarta celuilalt.

Filmul se lipseşte de departe de un final fericit, lăsând semne de întrebare care par să nu trebuiască să fie rezolvate. Crimele urmează a fi pedepsite într-un fel sau altul, oameni rămânând cu conştiinţa încărcată, multe vieţi schimbate mult prea repede şi asta nu din cauza nunţii care începea filmul vesel şi optimist. Rolurile sunt grele, realitatea în ce priveşte acea perioadă este crudă, faptul că ar mai exista pe undeva prin lume aşa ceva este dureros, iar numărul femeilor care au murit deoarece au suferit astfel de intervenţii este mare.

În comparaţie cu 4,3,2 , Ilustrate cu flori de câmp are un mesaj mult mai puternic si e unul dintre filmele care ar putea pune o domnişoară pe gânduri înainte de a risca o intervenţie periculoasă nu doar pentru momentul ales ci şi pentru metodele periculoase practicate.

Filmele despre astfel de lucruri, niciodată nu vor fi genul de filme de la care să pleci din cinema fără să rămâi înfiorat, mesajul pe care-l transmit este foarte puternic, transpunându-te într-o lume în care totul este posibil chiar dacă asta înseamnă moartea.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.4/10 (5 votes cast)
Ilustrate cu flori de câmp, 8.4 out of 10 based on 5 ratings

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *