Hotaru no haka/Grave of the fireflies

Hotaru no haka/Grave of the fireflies
D: Tsutomu Tatsumi, Ayano Shiraishi
R: Isao Takahata
Release: 1988
Durată: 1 h 28 min.
Gen: Animaţie, Dramă

Nu eram şi nici nu sunt mare fan al anime-urilor dar la recomandarea lui Bogdan am vizionat Hotaru no haka, un film de animaţie japonez de prin 1988 care prezintă drama unei ţări în timpul celui de-al doilea război mondial din perspectiva a doi copii care trebuie să supravieţuiască printre ruine, oameni răi şi printre obuzele avioanelor care cad necontenit. Multe filme sunt dramatice, multe filme pot să te emoţioneze cu adevărat dar parcă filmele de animaţie nu sunt destinate pentru acest scop. Cu toate acestea Hotaru no haka poate fi cu uşurinţă considerat dreptul unul dintre cele mai emoţionate filme de animaţie. Şi nu vorbesc de bucuria redescoperirii unor sentimente din copilărie ci despre sentimente care te apasă, te întristează pentru că dramă celor doi copii nu are cum să nu te atingă.

Hotaru no haka e o poveste de război, o poveste care nu are loc pe front dar care e la fel de dramatică. După un raid aerian Seita şi Setsuko, un băiat de vreo 12 ani şi o fetiţă de vreo 6 se pierd de mama lor. În scurt timp Seita descoperă că aceasta a fost rănită grav în atac şi că nimic nu se mai poate face pentru salvarea ei. Pentru că nu mai au pe nimeni cei doi fraţi se mută la o rudă dar sărăcia îi determină să plece de acolo după ce bunătatea rudei s-a transformat în răutate. Singuri pe lume cei doi se mută într-o mină abandonată şi încearcă să supravieţuiască unei perioade extrem de dificile.

Drama celor doi fraţi este extrem de emoţionată. Zilnic Seita încearcă să-i ofere sorei sale toată atenţia de care are nevoie. Încearcă să-i ofere bunătate într-o lume care nu mai are, încearcă să-i ofere mâncare când absolut totul este redus la raţii inumane. Şi mai mult Seita încearcă să-i ofere fericire pentru ca cea mică să nu se gândească la mama ei moartă şi îngropată într-o groapă comună. Din păcate cu cât timpul trece drama se amplifică pentru că lipsa unei alimentaţii sănătoase şi a unei locuinşe decente nu poate duce decât la îmbolnăvire.

Hotaru no haka e o dramă despre supravieţuire, e o dramă în care subtil se strecoară şi fericirea datorită unui personaj care-şi creşte surioara pentru că ea semnifică totul pentru el. E un film care te suprinde prin atenţia la detalii, prin dramatism şi prin răutate. Dacă vreţi să vedeţi o faţă dureroasă a războiului, o lume dură prin ochii unor copii vizionaţi acest anime senzaţional.

Notă:9,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
3 Comments
  1. Bogdan
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *