Home Alone

Home Alone
D: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern
R: Chris Columbus
In Theaters: Nov 16 , 1990
Durată: 1 hr. 43 min.
Gen: Comedie

Specific Crăciunului este să împodobeşti bradul, să asculţi colinde, să-l aştepţi pe Moş Crăciun şi să te uiţi la filme concepute pentru acest sezon. Din această categorie face parte şi Home Alone, unul dintre filmele copilăriei pe care îl revăd în fiecare an fără să ma plictisească. Şi acum îmi aduc aminte cu nostalgie de primul contact pe care l-am avut cu acest film. Era o seară friguroasă de decembrie (prin 1993 sau 1994) iar la televizor nu prea aveai multe variante. Aşteptam cu nerăbdare ora 23 pentru că atunci un post local intra pe frecvenţa TVR şi mai transmintea (clar încâlcând legea dreptului de autor) unele filme pe care le puteai viziona doar la cinema. Supriza a fost uriaşă pentru că acest film m-a făcut să râd atât de tare încât părinţii mei care dormeau s-au trezit să vadă despre ce este vorba.

Anii au trecut dar parcă plăcerea de a revedea acest film creat cu mult talent de regretatul John Hughes( un maestru al comediilor cu bun simţ) nu a dispărut. Bineînţeles capcanele (petardele aprinse într-o oală care imită astfel o mitralieră menită să-i sperie pe cei care dau târcoale şi clanţa încinsă sunt cele mai savuroase dar şi inteligente)  întinse de tânărul Kevin McKalister pentru doi hoţi cretini nu mă mai fac să râd în hohote, dar mă fac în continuare să zâmbesc.

Interpretarea oferită de Macaulay Culkin este senzaţională. Pe chipul acestuia se pote citi cu uşurinţă frica creată de imaginaţie, bucuria când realizează că are o casă numai pentru el şi inverşunarea cu care nu se dă bătut când trebuie să-şi apere casa în faţa unor hoţi (că doar cum zice şi el, e bărbatul casei). Joe Pesci nu se lasă mai prejos interpretând cu multe bolboroseli un hoţ abil dar care este învins de ingeniozitatea unui copil. Nu putem spune dacă succesul filmului se datorează doar distribuţiei care se potriveşte de minune, dar sigur aceasta a vut un rol major.

Home Alone este o comedie reuşită, un film al unei generaţii, un film al copilăriei creat în spiritul Crăciunului; este un film pentru copii şi pentru adulţii care încă mai apelează la copilul din adâncul sufletului.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Home Alone, 10.0 out of 10 based on 1 rating
7 Comments
  1. Anonymous
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *