Haywire

Haywire
D: Gina Carano, Michael Douglas, Michael Fassbender
R: Steven Soderbergh
Release:  20 Ianuarie 2012
US Box Office: $ 18.9 M
Durată: 1 h 33 min.
Gen: Acţiune

După ce s-a folosit de o starletă porno pentru a face un mic experiment (The Girlfriend Experience), Steven Soderbergh apelează din nou la cineva fără experienţă pentru cel mai recent proiect al său. Haywire este un film de acţiune, un film cu spioni, cu misiuni nereuşite, cu trădări şi răzbunare. Pe scurt, un posibil clişeu peste care Soderbergh adaugă ceva interesant ca să nu devină prea standardizat şi astfel eroul masculin a fost abandonat şi înlocuit de o eroină. Soderbergh s-a folosit de Gina Carano, o domnişoară un pic ponderală, care are mai multă treabă cu MMA-ul decât cu Hollywood-ul. Ideea de a abandona tipizatele eroine n-a fost una rea, pentru că Gina ne-a oferit o experienţă interesantă, o experienţă în care scenele de luptă par mult mai veridice decât în orice alt film de acest gen. Numai că, în rest, aproape totul pare conceput după un manual şi previzibilitatea fiecărei scene devine deranjantă.

Povestea începe într-un mic restaurant din nord. Facem cunoştinţă cu eroina, Mallory Kane şi cu un personaj masculin, un fost partener. După  o conversaţie calmă, plăcută, un conflict izbucnește. Scenele de luptă sunt destul de originale, deseori având impresia că totul e pe bune. Din păcate, reacţia celor din jur e deranjantă, ceilalţi fiind ca nişte spectatori la teatru. După confruntare Mallory fură o maşină, ia un tip ostatec şi începe să-i povestească modul în care s-a ajuns aici. Flashback-urile ne poartă în Barcelona, unde Mallory şi echipa ei trebuie să elibereze un chinez. Misiunea extrem de simplă i-a fost oferită de Keneth (Ewan McGregor), şeful ei contractat şi de nişte băieţi guvernamentali (Michael Douglas şi Antonio Banderas). Misiunea este o reuşită, dar în loc de vacanţă, Mallory mai primeşte o misiune formală în Dublin. Alături de un alt agent sub acoperire (interpretat de Michael Fassebender), Mallory trebuie să obţină nişte informaţii. Din păcate, în loc de o misiune simplă, Mallory se trezeşte prinsă într-o înscenare şi toată lumea porneşte pe urmele ei. Ajunsă cu greu acasă, Mallory caută adevărul şi îi elimină pe toţi care s-au decis să o trădeze.


Haywire este un film destul de tipizat, însă Soderbergh ne oferă şi chestiuni atipice. Scenele de luptă par mai reale, personajul principal nu este un super erou capabil să sară peste orice clădire şi să alerge precum Ushain Bolt. Este mai uman, mai antrenat, mai uşor de îndrăgit. Pe lângă aceste lucruri, Soderbergh se foloseşte frumos de sunet pentru câteva scene mai veridice.

Distribuţia conţine actori importanţi – Ewan McGregor, Michael Douglas, Antonio Banderas, Michael Fassbender, Channing Tatum şi fiecare îşi face treaba extrem de bine. În rolul principal, Gina Carano se descurcă destul de bine, dar pe alocuri se observă că luptătoarea nu a avut nicio treabă cu actoria. Haywire e un film de acţiune bun, un film nu foarte lung, aşa că nu prea ai timp să te plictiseşti în caz că nu-ţi place abordarea.

Notă:7,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *