Harry Brown

Harry Brown
D: Michael Caine, Emily Mortimer, Charlie Creed-Miles, Liam Cunningham
R: Daniel Barber
Gen: dramă

Debutul regizorului Daniel Barber m-a impresionat. Harry Brown nu este un film oarecare facut pentru a scoate câţiva bani, este un film ce trage un semnal de alarmă asupra problemelor cu care se confruntă o parte din societăţi. Nimic nu este lăsat la voia întîmplării, iar distribuţia este excelentă, astfel încat fiecare actor întruchipează perfect personajul său.

Violenţa cartierelor mărginaşe creşte de la o zi la alta. Tinerii sub influenţa drogurilor ajung să formeze adevarate găşti a căror singur scop este să promoveze violenţa, lipsa de respect pentru autoritate şi mai ales pentru cei din jur. În majoritatea cazurilor poliţia nu face nimic pentru că cel mai adesea se luptă cu morile de vânt. Sub influenţa drogurilor şi a sărăciei respectul faţă de demnitatea umană dispare rapid. Ca privitor al acestui tablou în care haosul este cuvantul perfect ajungi să-ţi pui o întrebare: Tu cum ai reacţiona când nu mai ai nimic de pierdut, când vezi ca toţi din jurul tău sunt nişte narcomani ce nu mai au respect nici macar pentru demintatea umană? Majoritatea ar sta nepăsători, unii ar pleca uitând de tot dar foarte puţini ar încerca să schimbe situaţia.

Aceleaşi întrebări şi le-a pus şi Harry Brown după ce s-a trezit că singurul său prieten a fost ucis de o gaşcă de cartier. Odată ce a conştientizat că poliţia nu poate face nimic acesta se decide să cumpere un pistol şi să răzbune moartea prietenului. Personajul care se naşte odată ce trage primul foc nu este un monstru, ba chiar dimpotrivă este acelaşi bătrân grijuliu dar care pur şi simplu doreşte să aducă un pic de linişte în cartierul său. Situaţia devine şi mai tensionată după ce Harry vede o înregistrare cu moartea prietenului său. Înjunghiat, bătut, scuipat şi urinat, victimei i se anulează orice urmă de umanitate şi demnitate. Dorinţa de a-i pedepsi pe criminali îl aduc pe Harry în atenţia poliţiei dar nici aceştia nu cred cu adevărat că un bătrânel cu enfizem poate ucide patru traficanţi. Când situaţia este de necontrolat poliţia decide să intervină în forţă iar confruntările dintre cele două tabere dovedesc că violenşţa cel mai adesea poate fi stopată doar prin violenţă.

Fimul lui Daniel Barber este extrem de violent chiar de la început ( scena cînd doi narcomani trag într-o mama ce-şi plimba bebeluşul prim parc este extrem de tulburatoare) dar finalul pare a aduce o rază de speranţa într-o lume în care violenţa, teama şi drogurile erau dominante.

Notă: 9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *