Hanna

Hanna
D: Saoirse Ronan, Cate Blanchett, Eric Banna
R: Seth Lochhead, David Farrar
Release: 8 Aprilie 2011
US Box Office:$39.5 M
Durată: 1 h 51 min.
Gen: Actiune

Pe Saoirse Ronan am observat-o prima dată în Atonement, rol apreciat cu o nominalizare la Oscar; apoi a venit rolul minunat din Lovley Bones şi cel din The Way back. Acum ne surprinde cu o privire rece, curioasă şi uneori inocentă, în Hanna un action thriller alert despre CIA şi operaţiunile sale.

Cu un ritm alert şi fără un background solid al personajelor, Hanna ne prezintă povestea unei tinere crescută de mică undeva în ţinuturile pustii ale Finlandei şi antrenată să se apere şi să ucidă pentru a supravieţuii. Tatăl ei, interpretat de Eric Banna, are mai degrabă un comportament de instructor, iar Hanna nu ştie despre lumea exterioară decât informaţii explicative. Antrenamentul şi toată pregătirea sunt cu un rost pentru că scopul Hannei este acela de a o ucide pe Marissa Wiegler (Cate Blanchett) un agent CIA responsabil cu operaţiunile din Europa. După ce Hanna intră în contact cu civilizaţia, inocenţa şi privirea speriată dispare odată cu presupusa eliminare a Marrissei. Din acest moment filmul se transformă într-o cursă continuă, un fel de aleargă Hanna, aleargă în care fetiţa cu ochi albaştri fuge pentru a se reîntâlni cu tatăl casa fraţilor Grimm.

Scenele de luptă sunt decente iar suspansul e potrivit pentru un asemenea film, dar ceea ce impresionează cu adevărat este reacţia personajului în contact cu o lume neştiută. Contactul cu electricitatea, cu televizorul, cu muzica şi interacţiunea cu oameni simplii a fost excelent gândit de regizor iar Saoirse Ronan a jucat perfect rolul unei mici sirene venite pentru prima dată într-o lume agitată, o lume ciudată şi zgomotoasă.

Cu o acţiune ce se desfăşoară gradat şi cu un final un pic previzibil, Hanna te cucereşte mai ales în prima jumătate a filmului, când personajul central este o adevărată maşină de ucis, o fetiţă cu chip nevinovat dornică să se răzbune pentru că tatăl ei io cere şi pentru că siguranţa ei în lumea civilizată nu poate fi asigurată fără câteva crime. Partea în care Hanna interacţionează cu exteriorul, precum şi finalul sunt din punct de vedere calitativ mai slabe pentru că previzibilitatea intră în joc.

La capitolul interpretare trebuie precizat că întreg filmul este susţinut de această actriţă extrem de talentată. Restul, deşi sunt nume mari nu ies în evidenţă prin aproape nimic (o barbă stufoasă – pentru Eric Banna şi nişte tocuri înalte pentru Blanchett).

Hanna e un action-thriller intens, un film care combină privirea inocentă a lui Ronan cu acţiunile sale demne de o maşină de ucis. Ritmul alert este un prim aspect pozitiv, iar fluierăturile ciudate ale unui personaj înspăimântător pot fi şi ele considerate drept plusuri. Pentru interpretare, pentru privirea inocent şi pentru acţiunile nu chiar atât de inocente, Hanna e un film ce merită vizionat chiar dacă nu satisface gusturile oricărui tip de public.

Opinia lui Klausen

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
8 Comments
    • m@ri@n
      | Reply
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *