Halloween

Halloween
D: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis
R: John Carpenter
In Theaters: Oct 25, 1978
Durată: 1 hr. 41 min.
Gen: Horror

În 1978 John Carpenter dădea viaţă unui personaj terifiant pe a cărui faţă, foarte rar vizibilă, nu se putea citi absolut nimic. Micheal Meyers, un băieţel nu mai mare de 8 ani cu o mască pe faţă îşi ucidea sora cu un cuţit de bucătărie. Totul pare realtiv obişnuit pentru un film de groază, dar genialitatea lui Carpenter se face simţită chiar de la început prin tehnica de filmare a scenei. Michael nu este arătat publicului aproape deloc, astfel că acţiunea se vede direct prin ochii celui care urmează să-şi ucidă sora. Sentimentul de necunoscut, de teroare pare mult mai real iar muzica aleasă (devenită una dintre cele mai cunoscute şi mai înfricoşătoare) nu are cum să nu provoace fiori mai ales pentru cei care vizionează filmul pentru prima dată.

După introducerea scurtă, dar terifiantă, Carpenter ne duce înainte în timp, când Michael pacient al unui spital de psihiatrie evadează. Conştient că sub acel chip uman care nu deosebeşte binele de rău este chiar divaolul, doctorul Loomis porenşte în căutarea sa pentru a-l opri. Întors în oraşul natal, Michael aşteaptă seara de Halloween pentru a dezlănţui un adevărat mascaru.

Până la scenele cu mult sânge, Carpenter pregăteşte teritoriu aproape perfect. Maşinile care opresc brusc sau urmăresc tinere distrate încălzesc atmosferă; uşile se deschid sau se închid cu un scârţâit specific, iar liniştea este perturbată de ţipetele copiilor speriaţi de apariţia şi apoi dispariţia bruscă a unei feţe palide. Întunericul, muzica terifiantă şi singurătatea personajelor sunt factori care indică că ceva rău se va întâmpla, dar parcă lovitura decisivă întârzie să apară (când apare oricum te surpinde).

Halloween este unul dintre cele mai terifiante filme horror făcute vreodată. Succesul a fost atât de mare încât Michel Meyers, un pesonaj fără replici, fără prea multă inteligeţă a beneficiat de 6 continuări şi vreo două re-makeuri, din care doar cea regizată de Rob Zombie merită vizionată. Carpenter a introdus frica şi prezenţa nemuritoare a răului atât de simplu încât a creat o serie de tipare pentru filmele horror care au fost folosite din 78 încoace. Un film perfect pentru un weekend înfricoşător.

PS: oare Carpenter şi-a pregătit terenul pentru The Thing prin acel film la care copiii privesc cu atenţie sau a fost doar o coincidenţă?

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *