Gremlins

gremlins official posterGremlins
D: Zach Galligan, Hoyt Axton, Frances Lee McCain
R: Joe Dante
Release: 1984
US Box Office: $ 12 M
Durată: 1 h 40 min.
Gen: Horror, Comedie

Pentru că sunt în apropierea Crăciunului m-am gândit să vă ofer un horror comedy înfășurat cu ambalaj special creat pentru sezonul de iarnă. Gremlins în regia Joe Dante e o comedie horror, un film care combină frumuseţea Crăciunului într-un mic orăşel închis într-un glob de cristal şi protejat de gălăgia şi răutatea oraşelor mari cu teroare nedescrisă împrumutată ba din Psycho, ba din Texas Chain Saw Massacre sau orice alt film horror apărut până în anii 80.

Aceste orăşele mirifice, cu o bancă, un Burger King, un superstore, o intersecţie şi o secţie de poliţie, sunt de-a dreptul fermecătoare, iar locuitorii se cunosc între ei ca şi cum răceala societăţilor moderne nu i-a atins niciodată. În aceste orăşele timpul ori stă pe loc (Groundhog day), ori sunt vizitate de Grinch, ori nişte creaturi ciudate le invadează pentru a le distruge. Cum se ajunge aici e o poveste lungă ce implică un inventator neinspirat, un magazin chinezesc, o creatură ciudată care nu trebuie udată, hrănită după 12 noaptea şi expusă la lumină. Când Gizmo, numele creaturii simpatice, este udat, acesta se multiplică. Creaturile noi nu mai au același comportament drăgălaş, dar îşi păstrează înfăţişarea perfectă pentru un cadou minunat. Transformarea în monştrii violenţi se face prin botezul cu apă şi cu cina cea de taină, iar haosul creat e comic de violent. Primele scene în care omul liniştit se confruntă cu noua creatură, sunt extrem de violente, dar obiectele bucătăriei, transformate în arme mortale îl ajută. Haosul e comic, invazia seamănă cu marşul pinguinilor, iar multe scene respectă tiparul clasic pentru un film cu monştrii. Finalul aduce liniştea, dar haosul rămâne în urmă ca simbol ce marchează cel mai important moment din viaţa unui orăşel american.

gizmo
Distribuţia nu are nume importante şi nici unul dintre actori nu a ajuns o vedetă între timp. Succesul filmului a adus după şase ani o continuare cam la fel de apreciată.

Gremlins nu e un horror adevărat, dar are toate ingredientele pentru a te îngrozi şi pentru a te face să râzi. Pentru umorul, pentru scenele aproape perfect realizate şi pentru frumusețea unui orăşel acoperit de iarnă, vă recomand ca înainte de Crăciun să vizionaţi Gremlins şi să vă reamintiţi de vechile poveşti cu monştri.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Gremlins, 10.0 out of 10 based on 1 rating
4 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *