Gravity

Gravity posterGravity

D: Sandra Bullock, George Clooney

R: Alfonso Cuaron

Durata: 1h 30 min

Gen: Drama

Gravity îți taie respirația, te face să răsufli greu, să simți cum aerul se scurge. Te lasă cu gura căscată timp de câteva minute bune, apoi devine claustrofobic, așa cum poate nici un alt film nu a fost. E ciudat să spui despre un film cu acțiune într-un hău infinit că e claustrofobic, dar Gravity chiar e. Minute bune, regizorul Alfonso Cuaron se duce cu camera în costumul personajului principal și ne transmite o senzație unică, înfricoșătoare. Te sufoci alături de Ryan Stone, te agiți și parcă scaunul din sala de cinema nu mai e atât de confortabil. Cu toate acestea vizionarea e o plăcere pentru timp de vreo 85 de minute, Cuaron ne servește o poveste incredibilă  despre supraviețuire într-un mediu lipsit de aer și de zgomot.

Totul începe în liniște, fără zgomot, fără muzică. Apoi se aud vocile, facem cunoștință cu personajele principale, Ryan Stone (Sandra Bullock) și Matt Kowalski (George Clooney), în timp ce privirea se orientează fix spre frumusețea pământului privit din spațiu.  Aici sus oricând ceva simplu poate merge prost și lucrul acesta se întâmplă ca o reacție în lanț. Sute de rămășițe ale unei nave spațiale se îndreaptă cu viteză spre pământ, distrugând nava celor doi. Prinși în afara ei, Matt și Ryan trebuie să înainteze prin necunoscut pentru a ajunge la o altă stație spațială, de unde salvarea ar putea să apară.

Momentul impactului, momentul în care Ryan se învârte fără ca ceva să-i oprească mișcarea necontrolată este unic. Aici 3D-ul e cu adevărat folositor pentru că-ți dă efectul de amețeală, te face să simți măcar un pic ceea ce se întâmplă acolo. Urmează panica, frica și apoi sentimentul de claustrofobie. Abia când Matt o ajută, o prinde, o agață de el, lucrurile se calmează. Din acel moment începe o cursa contra cronometru pentru salvare. Surprizele sunt la tot pasul, deși subiectul filmului limitează oarecum posibilitățile. Cu toate acestea Gravity te surprinde plăcut la fiecare moment de cotitură, la fiecare moment tensionat sau la cele minunate.

GRAVITY

Pe lângă regia aproape perfectă, Gravity impresionează prin panorama care de cele mai multe ori îți taie respirația, printr-o coloană sonoră perfectă și prin construcția a două personaje diferite, dar care se completează perfect.  Matt, interpretat de George Clooney, e starul filmului, chiar dacă nu apare atât de des. El e stâlpul misiunii, omul pe care te poți baza în orice moment. Panica sau frica nu-l cuprinde nicio secundă și de aceea el e cel care o împinge de la spate pe Ryan Stone, îi oferă speranță și forța de a continua atunci când în mod normal nimeni nu ar putea să o facă. Interpretarea oferită de cei doi nu e una de Oscar, dar e excelentă pentru un astfel de film. Cei doi te aduc mai aproape de misiune, de emoțiile dezvoltate.

Gravity nu e perfect (poate vizual), dar chiar și așa e cel mai bun film despre spațiu din ultimii ani și cel mai bun 3D al anului. E un film de văzut și revăzut, de urmărit cu atenție, chiar și atunci când liniștea cuprinde sala ca și cum cineva a tăiat sonorul.

Notă: 9/10

Gravity Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.7/10 (3 votes cast)
Gravity, 9.7 out of 10 based on 3 ratings
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *