Goon

Goon – Fight!Fight!Fight!
D: Seann William Scott, Jay Baruchel, Alison Pill
R: Michael Dowse
Release:  30 Martie 2012
Durată: 1 h 30 min.
Gen: Comedie

Uneori de tot ce ai nevoie pentru a câştiga publicul e un bătăuş. Un tip cu capul tare care ştie să împartă pumni mai bine decât ştie să stea în patine sau să paseze cu crosa de hochei pucul. Un astfel de bătăuş, un om responsabil cu spectacolul din tribune dar şi din teren este Seann William Scott (American Pie), un neica nimeni înainte ca cineva să observe că omul ştie să împartă şi să primească pumni mai bine ca orice.

Până să ajungă vedetă Doug Glatt este doar un bodyguard, un tip cu un mic handicap mintal folosit de patroni de baruri pentru a-şi proteja investiţia sau de cămătari pentru a recupera nişte bani. Din fericire, Doug are suflet şi chiar şi când bate pe cineva re bun simţ. Familia este ruşinată de el şi singurul său prieten este un moderator tv cu un limbaj atât de trivial, încât fiecare propoziţie conţine cel puţin o înjurătură. Destinul se schimbă pentru Doug când la un meci de hochei îl snopeşte în bătaie pe un jucător. Din acel moment este văzut de antrenor, chemat la echipă şi pus să facă spectacol pentru un public avid după sânge. Şansa îi surâde din nou şi după câteva meciuri este chemat în liga de hochei din Canada pentru a proteja un jucător talentat dar cu nişte sechele după ce Ross Rhea cel mai mare bătăuș din hochei l-a băgat în spital. Ajuns la echipă, destinul bătăuşului nostru e construit cam ca şi în orice altă poveste cu sport. La început nu-şi găseşte locul, nu se înţelege cu colegii şi nu-i iese mai nimic pe gheaţă. Apoi se îndrăgosteşte de o fată drăguţă(firesc te întrebi cum naiba toţi retardații din filme cu sport dau peste fete drăguţe) şi succesul începe să se agaţe de el.

Spectacolul e la el acasă. Sângele este pe gheaţă de fiecare dată când Doug se bate cu cineva iar umor este şi el prezent. Modul prin care-şi domină adversarii, expresia facială oarecum prostească te face să simpatizezi cu personajul şi să zâmbeşti la fiecare tâmpenie pe care o face. Limbajul filmului e unul viu colorat, înjurăturile fiind prezente la tot pasul. Când aceste lipsesc ori avem parte de sânge ori de momente goale de scurtă durată. Personajele menite să-l completeze pe erou nu sunt tocmai plăcute, dar au farmecul lor şi-l ajută să-şi îndeplinească destinul – o confruntare directă cu cel mai mare bătăuş din campionatul de hochei.


Interpretare oferită de Seann William Scott este de admirat, actorul fiind extrem de credibil în rolul unui bătăuș care ştie să împartă pumni dar şi să ia câţiva atunci când greşeşte. Faptul că e un pic retardat îi oferă o inocenţă încântătoare, o inocenţă capabilă să te facă să vizionezi filmul chiar dacă nu preferi acest gen. Din punct de vedere regizorul trebuie să apreciem scenele violente, realizate foarte bine astfel încât un pic de umor sadic să nu lipsească niciodată. Coloana sonoră completează adesea măreţia bătăilor deseori auzindu-se ”vincero”.

Goon e un film pentru băieţi, pentru cei iubesc sporturile şi violenţa. O oarecare asemănare cu Happy Gilmore poate fi insinuată, numai că personajul din acest film e mult mai complex iar filmul e mult mai bine gândit. Pentru cei care vor să râdă şi pentru cei care vor să se destindă cu un film uşor, Goon e o alegere potrivită chiar dacă deseori curge mult sânge.

Notă:7,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Goon, 10.0 out of 10 based on 1 rating
2 Comments
  1. m@ri@n
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *