Goodbye Lenin

good-bye-leninGoodbye Lenin
D: Daniel Brühl, Maria Simon, Katrin Saß
R: Wolfgang Becker
Theatrical Release: Feb 27, 2004
US Box Office: $3.9M
Durată: 2 h. 1 min.
Gen: Dramă
Invazia capitalistă într-o lumea măcinată de lipsa libertăţii şi de penuria alimentară se face prin Coca Cola, prin castraveciori olandezi, prin televiziune, prin tonuri la telefon şi prin libertatea de a alege şi de a face orice fără să-ţi fie frică că vei fi luat de mâna lungă a celor care conduceau Stasi. Acest proces de democratizare, de impunere a capitalismului vest german şi în est, reprezintă tema centrală pe care producţia germană Goodbye Lenin o tratează. Asemănările cu filme româneşti sau orice alte producţii din ţări comuniste sunt evidente, dar cu toate acestea regizorul Wolgang Becker a ştiut ce să imprime că să-i ofere originalitate şi genialitate.

Goodbye Lenin este un film execelent care ne prezintă prin ochii unui adolescent această invazie capitalistă într-o lume ce se caracteriza prin lipsuri. Povestea poate fi caracterizată drept tragico-comică dar defapt, ea vorbeşte despre dificultatea adaptării la nou şi a schimbărilor radicale care survin rapid, pe absolut toate planurile. Astfel la scurt timp după prăbuşirea zidului, Alexander Kerner se vede nevoit să readucă la viaţă lumea dispărută a comunsimului pentru că mama sa aflată în coma s-a trezit, iar impactul noului pentru o persoană devotată vechiului poate fi fatal. Alexander încearcă din toate puterile să-i prezinte mamei sale o lume încă plină de lipsuri, o lume în care bunurile se găseau doar cu ocazii speciale, iar distracţia şi publicitatea erau inexistente. Pentru a nu-i provoca un nou infarct, Alexander va filma casete video cu jurnale de actualităţi, va plăti copii să se de-a drept pioneri şi îi va oferii castraveţi olandezi în borcane cu etichete comuniste. Din fericire sau din păcate, lucrurile nu par atât de simple într-o lume care a lăsat definiv trecutul de-o parte şi se află într-o mişcare continuuă.

Pe lângă regia excelentă, filmul te va impresiona printr-o scena anume ( descoperirea unei lumi pline de culoare, de către mama lui Alex, o lume în care statuia lui Lenin este scoasă din oraş cu elicopterul) şi mai ales prin modul simplist în care lipsurile vechii societăţî sunt ilustrate prin abundenţa celeilalte. Goodbye Lenin este un film despre ambiţie, despre incapacitatea de a abandona definitiv un trecut dureros, o societate cu rele, dar care a făcut parte din viaţa ta zi de zi. Noul, deşi este cuceritor nu poate fi îmbrăţişat foarte uşor chiar de toţi. Un film excelent, o capodoperă europeană care ne prezintă un proces dificil, dar care a fost ignorat de lumea cinefilă până acum.

Notă:9,5/10

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *