Gia

GIA
D: Angelina Jolie, Elizabeth Mitchell, Faye Dunaway
R: Michael Cristofer
Release: 36 Noiembrie 1997
Durată: 2 h 00 min.
Gen: Dramă

Gia face parte din categoria de filme cu actori cunoscuţi dar care la vremea lansării nu erau vedetele de azi. Tocmai de aceea filmul beneficiază de o interpretare excelentă din partea Angelinei Jolie, o interpretare aproape la fel de bună ca aceea oferită de actriţă în mult mai intensul Girl, Interupted. Ca majoritatea vedetelor, indiferent de domeniu, când talentul este prezent oamenii ştiu să-l exploateze pentru a se face observaţi. Din păcate după ce atenţia este îndreptată prea mult spre ei şi talent se transformă într-o vedetă urmărită şi pentru cele mai nesemnificative lucruri, ceva se rupe, ceva dispare pentru că rolurile nu mai sunt la fel de intense ca cele de dinainte. Acest fenomen prezent aproape în toate domeniile nu are o explicaţie clară, dar probabil că stresul şi presiunea de a fi mereu în lumina reflectoarelor îi afectează.

Introducerea poate prea lungă nu este fără rost pentru că într-un fel este şi esenţa filmului de azi, o dramă biografică despre Gia una dintre cele mai importante modele ale anilor 80. Realizat aproape ca un documentar comemorativ, Gia ne prezintă cariera de succes a unei fete apărute de nicăieri în lumea modei şi perindarea ei prin lumea întunecată, dură şi sălbatică a drogurilor. Aproape toată acţiunea este axată pe acest personaj colorat, o fată frumoasă, îndrăzneaţă cu o gură slobodă care-şi cunoaşte potenţialul şi ştie ce vrea să realizeze. Din păcate pentru ea succesul nu vine fără costuri. Sentimentele de iubire faţă de altă femeie, care de frica societăţii refuză uneori relaţia cu Gia, o îndreaptă spre această spre lumea drogurilor, un loc de unde nu va ieşi cu bine.

Filmul realizat de HBO oferă o imagine de ansamblu, fără prea multe detalii dure unei lumi obsedate de frumuseţe, unei lumi pline de poze, de cadre care să ilustreze fericire, bogăţie şi frumuseţe dar care nu-i pasă deloc de persoana care le întruchipează. Pe lângă aceste detalii, filmul ne mai oferă şi o imagine oarecum reuşită despre droguri, despre cât de uşor te pierzi sub influenţa lor şi cât de uşor se poate face trecere de la un praf bun de tras pe nas la o injectabilă împărţită cu un drogat vagabond de la colţul străzii. Din păcate decăderea Giei nu este foarte convingător ilustrată, spectatorul fiind tentat să creadă că nu munca excesivă şi stresul a împins-o spre droguri, ci mai degrabă o dragoste imposibil alături de o altă femeie.

Angelina Jolie demonstra prin acest rol că sub un chip frumos se poate ascunde şi talent. Uşurinţa şi convingerea cu care a interpretat o femeie excentrică condusă de faimă, droguri şi obsedată de o iubire imposibilă a transformat-o într-o actriţă de luat în seamă, care în anul următor avea să ne convingă cu un rol şi mai complex.

Gia e un film despre modă, un film despre frumuseţea fizică şi goliciunea interioară. E un film despre iubire, despre droguri şi decădere. Fără prea multe reţineri recomand acest film tuturor, iar pentru aceia dintre voi care nu vor să se uite la un astfel de film le spun că Gia le va oferi plăcerea de a o vedea pe Angelina goală.

Notă:7,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Gia, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *