Get the Gringo

Get the Gringo
D: Mel Gibson, Peter Stormare
R: Adrian Grunberg
Release: Iunie 2012
Durată: 1h 35 min.
Gen: Acţiune

Payback Mexican cu un fel de Guy Ritchie aflat în spatele camerelor înainte să se apuce de Sherlock Holmes.

Cam aşa aş defini într-o frază simplă şi pe înţelesul oricărui cinefil, cel mai recent film al lui Mel Gibson. Sincer după filme ca The Beaver, What Women Want şi chiar Edge of Darkness, nu credeam că Mel mai poate ieşi din euforia unei adolescent de 5 de ani care se cam face de râs la toate petrecerile. Şi totuşi anonimul Adrian Grunberg a reuşit să-l scoată din această stare şi să-l convingă să dea aproape tot ce are mai bun într-un film de acţiune presărat cu umor, despre un jaf, o închisoare mexicană şi un tip extrem de abil care scapă cu basma curată cu ajutorul unui scenariu complex, lipsit aproape total de previzibilitate.

Debutul filmului nu este spectaculos, o urmărire între nişte polițiști şi o maşină în care se află doi indivizi îmbrăcaţi în clovni, undeva lângă graniţa dintre Mexic şi SUA. Pasagerii maşinii urmărite n-au nume sporind într-un fel misterul poveştii istorisite chiar de şofer(interpretat de Mel Gibson). Urmărirea nu se termină tocmai cum ar fi vrut, pentru că odată trecut pe teritoriul Mexicului polițiști de frontieră uşor tentanţi de grămada de bani de pe bancheta din spate, se gândesc să-l aresteze pe şoferul nebun îmbrăcat ciudat. Ajuns într-o celulă de detenţie, misteriosul şofer îşi face rapid prieteni printre locatarii fideli ai acestor cartiere cu gratii. În loc să solicite ajutor de la ambasadă, americanul aşteaptă frumos să fie transferat la închisoare. Nu ştiu dacă am mai văzut închisori mexicane prin filme (poate Sona din Prison Break, dar aia era prin Panama), dar cea imaginată de Grunberg e foarte diferită. Chiar şi şoferul nostru american cu experienţă ca turist prin astfel de locaţii a fost mirat de această locaţie. În loc de celule, carcere, gardini şi săli de mese, avem un la bază un fel de cartier sărăcăcios unde deţinuţii dorm pe unde apucă. Mâncarea se autoprocură, unii savurând relaxați o sticlă de cola, iar alţii doza zilnică de heroină. Mizeria caracterizează locul, numai că elementul care şochează nu este acesta. Copii şi femeile, opţiunea pentru o viaţă de zi cu zi în acest loc este ceea ce te şochează şi abia apoi mizeria sau mafioţii care se lăfăie în lux ca şi cum închisoare ar fi propriul lor oraş unde pot să facă ceea ce vor şi cui vor fără nici o repercusiune.

Dar să revenim la povestea americanului, un tip respectabil, cu experienţă de viaţa, capabil să-şi dea seama rapid cum merg lucrurile acolo şi cine trebuie pupat şi cine nu. După câteva zile de un puşti, află ce s-a întâmplat cu banii lui şi de ce toată lumea îl protejează pe copil. În acest moment eşti pe punctul să crezi că poveste e rezolvată, că ai ghicit încotro se îndreaptă finalul, dar nu e tocmai aşa. Parţial bănuiești ce se va întâmpla şi totuşi poveste devine mai complicată când alţi terţi din exterior încep să se implice. Umorul are şi el un rol important şi când lumea ţi-a mai dragă vezi ce poate face cu adevărat acest gringo scăpat ingenios dintr-o puşcărie mexican.

Despre regizor nu vă pot spun mare lucru pentru că se află la debut ca regizor şi scenarist. Totuşi de menţionat ar fi faptul că a fost first assistent director la filme ca The Limits of control, Man on fire, Traffic sau Apocalypto. Revenit pe marele ecran după experienţa cu The Beaver, Mel ne arată că încă mai poate, că încă astfel de personaje i se potrivesc de minute, mai ales dacă sunt create aproape perfect. Alături de Mel mai apare şi Peter Stormare, perfect ca de obicei în rolul de mafiot mărunt.

Get the gringo e fost o experienţă plăcută, o poveste frumos istorisită de un narator cu carismă în care un personaj aparent prostuţ iese învingător la final. Cum ajunge dintr-o puşcărie mexicană, pe o plajă însorită vă las pe voi să descoperiţi. La final vă mai spun doar că filmul e mai mult decât ceea ce vedeţi în trailer şi că la final nu o să regretaţi nici un minut.

Notă:8,5/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *