Gerry

Gerry
D: Matt Damon, Casey Affleck
R: Gus Van Sant
In Theaters: Feb 14 2003
Durată: 1 hr. 43 min.
Gen: Dramă

Este foarte greu să faci o recenzie care să convingă divesitatea mare de public să urmărească acest film. Chiar dacă avantajele numelor, Gus Van Sant – regie, Casey Affleck şi Matt Damon distribuţie şi scenariu, par suficiente, restul elementelor nu pot fi caracterizate drept avantajoase. Spre exemplu filmul are doar două personaje, care au acelaşi nume – Gerry, acţiunea se desfăşoară într-un outback american iar replicile pot fi numărate pe degetele de la două mâini. Mai mult în acest outback nu sunt monştrii, nu sunt psihopaţi nebunii care îi aleargă pe cei doi Gerry, astfel că un publicul iubitor de Twilight îl va caracteriza rapid drept o prostie inutilă în care doi idioţi se pierd prin deşert (cred că singura scena care va fi pe placul acestui tip de public este cea în care Gerry Damon îl ucide spre final pe Gerry Affleck).

Din fericire lucrurile nu sunt atât de simple pentru că în profunzime, Gerry este un film cu adevărat artistic, o lecţie de meditaţie care ţine 90 de minute. Chiar dacă a pornit de la un scenariu fărăr dialog, Van Sant a reuşit să impresioneze printr-o serie de cadre lungi, cu adevărat meditative care nu au cum să nu te impresioneze. Dacă şti cu adevărat să aprecizi exerciţiul de meditaţie şi profunzime pe care regizorul ni l-a propus este imposibil să nu te trezeşti pe marginea patului sau a fotoliului cu gîndurile rătăcite la fel ca Gerry Affleck care priveşte timp de câteva minute orizontul.

Gerry este o poveste despre prietenie şi supravieţuire precum şi despre presiunea pe care spaţiul şi apoi timpul o pune pe această prietenie. Cei doi buni prieteni se trezesc rătăciţi în deşert fără apa sau mâncare. Calmul este cuvântul cu care-i caracterizezi pe cei doi, pentru că nici măcar o secundă panica şi disperarea nu-şi fac simţită prezenţă. Drumul lung spre regăsirea civilizaţiei este dificil iar scenele simpliste te impresionează plăcut (mersul concomitent timp de câteva minute în care se aud doar bocancii, lăsarea nopţii, apariţia dimineţii, formarea norilor şi dispariţia lor).

Implicarea regiorului în acest film se face simţită de trei ori sub forma intervenţei divine. La început când cei doi se rătăcesc brusc într-o locaţie în care nu ar fi trebuit, pe la mijloc când Gerry Affleck este aşezat parcă cu mâna pe o stâncă imposibil de excaladat şi la sfârşit când doar unul dintre ei regăseşte poteca salvatoare. În rest de admirat mai sunt zgomotele puternice ale naturii pe care Van Sant nu le-a eliminat.

Gerry este un film misterios, meditativ care poate fi un prilej de relxare şi mediaţie sau dinpotrivă poate fi o tortură pentru cei care vor doar acţiune şi multe replici.

O recenzie mai inspirată găsiţi la Adina.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *